17. 04. 2020 Nadácia Pontis

#GivingTuesday reaguje na pandémiu

Nadácia Pontis sa ako ambasádor globálneho hnutia #GivingTuesday na Slovensku pripojí k celosvetovej iniciatíve #GivingTuesdayNow. V rámci iniciatívy, ktorá vyvrcholí 5. mája 2020, budú ľudia z celého sveta oslavovať dobré skutky, ktoré sa dejú v súvislosti s krízou spôsobenou vírusom COVID-19.

Vďačnosť, štedrosť a spolupatričnosť predstavujú silné nástroje, ako pomôcť komunitám v kritických časoch. Globálna pandémia spôsobená koronavírusom zasiahla každého z nás, v kríze sa ocitli ľudia naprieč celým svetom. Zároveň však predstavuje príležitosť ukázať, že ako svetová komunita sa dokážeme spojiť a bojovať proti strachu, bezmocnosti či izolácii.

Špeciálny #GivingTuesdayNow je reakciou na mimoriadnu situáciu a potreby komunít na celej planéte. Už v utorok, 5. mája, preto máme možnosť uctiť si všetkých jedincov a organizácie, ktorí statočne bojujú proti kríze spôsobenou pandémiou. Pripojte sa aj vy k ľuďom z celého sveta, aby sme spoločne mohli šíriť dobré skutky, inšpiráciu a nádej v týchto ťažkých časoch. #GivingTuesdayNow je skvelou príležitosť ako prejaviť vďačnosť a podporu, ale aj inšpirovať ďalších ľudí k dobrým skutkom. Spolu to zvládneme!

O #GivingTuesday na Slovensku

#GivingTuesday je sviatok štedrosti, dávania a dobrovoľníctva. Je to deň, kedy sa po celom svete oslavujú dobré skutky. Na Slovensku ho oslavujeme už od roku 2017. Takto dopadol #sviatok štedrosti #GivingTuesday na Slovensku minulý rok. Počas posledného #GivingTuesday sa na Slovensku 3. decembra 2019 spojili tisíce ľudí, aby pomohli svojim obľúbeným občianskym organizáciám a podporili témy, na ktorých im záleží. Slováci na #GivingTuesday 2019 ukázali, že štedrosť a dobročinnosť sú im vlastné a chcú sa podieľať na pozitívnej zmene vo svojom okolí. Nezáležalo na tom, ako sa zapojili – stačilo spraviť dobrý skutok. Ľudia v tento deň venovali napríklad darovali svoj čas ako dobrovoľníci, darovali veci alebo peniaze, pričom celkovo sa v rámci #GivingTuesday 2019 vyzbieralo neuveriteľných 117 tisíc eur.

Čo sa bude diať počas #GivingTuesdayNow

Pomôžeme spoločne tým, ktorí pomáhajú

Na stránke www.GivingTuesday.sk sme otvorili možnosť prihlásiť projekty,  ktoré v aktuálnej situácii hľadajú podporu – či už dobrovoľníkov, expertnú radu, finančnú alebo materiálnu pomoc. Projekty, ktoré sa postupne prihlasujú, si môžete na stránke vyhľadať a podporiť z pohodlia vášho domova, a načerpať nádej, že spoločne to zvládneme.

Darcovský maratón pre občianske organizácie

Ľudia so zdravotným znevýhodnením, vyčlenené komunity, zraniteľnejší členovia našej spoločnosti – aj oni patria medzi tých, ktorých súčasná kríza ohrozuje. Podporte s nami preto tých, ktorí im pomáhajú. Mnohé organizácie bojujú v prvej línií, pomáhajú v rómskych komunitách, poskytujú psychologickú pomoc alebo rozvoz potravín a iných potrieb našim seniorom.

Počas 24-hodinového darcovského maratónu 5. mája 2020 budú môcť pomáhajúce organizácie mobilizovať svojich darcov a podporovateľov a zasúťažia si o to, kto za deň vyzbiera najviac peňazí! Spojme sa a pomôžme znova nakopnúť naše komunity, ktoré táto kríza zasiahla. Pre víťaza, ktorý na #GivingTuesdayNow vyzbiera najväčšiu sumu, čaká odmena! Podporíte aj vy komunitu alebo oblasť, na ktorej vám záleží? Pravidlá zverejníme už čoskoro.

Celý svet sa spojí

Ku #GivingTuesdayNow sa pridávajú desiatky krajín a milióny ľudí na celom svete, ktorí budú v tento deň šíriť dobro a štedrosť vo svojom okolí. Zaujíma vás, ako sa bude mobilizovať svet?