28. 02. 2024 Filantropia

Podpora pre školy, seniorov či kultúru. Zákazníci a zákazníčky rozhodli, ako Tesco rozdelí takmer 170-tisíc eur

Ľudia na Slovensku dlhodobo najviac podporujú projekty, ktoré sa týkajú vzdelávania detí z materských a základných škôl, kvality života v domovoch seniorov a kultúry. Práve týmto lokálnym projektom zákazníci a zákazníčky Tesca od 15. januára do 11. februára 2024 darovali najviac hlasov v predajniach Tesco v rámci 14. edície grantového programu Vy rozhodujete, my pomáhame. Vybraným 231 projektom Tesco rozdelí takmer 170 000 eur.

„Autorom projektov darujeme financie na realizáciu ich projektov postupne už od marca tohto roka. Tešíme sa, že na Slovensku v najbližších mesiacoch pribudne ďalších skvelých 231 projektov, ktoré vylepšia život v komunitách. Zákazníci projektom v hlasovaní počas januára a februára odovzdali takmer 2,7 milióna hlasov v podobe žetónov. Celkovo tak zákazníci projektom za 14 edícií grantu dokopy odovzdali rekordných viac ako 42 miliónov hlasov,“ hovorí Michaela Lehotská, CSR manažérka Tesca, a dodáva: „Tesco je už 27 rokov pevnou súčasťou komunít, ktorým pomáha aj formou grantového programu Vy rozhodujete, my pomáhame. Tešíme sa už teraz na jubilejnú 15. edíciu, ktorú spustíme už v polovici tohto roka.“

Celkovo Tesco na podporu komunít v rámci grantového programu Vy rozhodujete, my pomáhame na Slovensku rozdelilo už 2,2 milióna eur medzi viac ako 2 772 projektov naprieč všetkými regiónmi.

Zákazníci a zákazníčky hlasovaním žetónmi aj tentokrát rozhodli o tom, ktorý projekt v ich okolí získa z grantu 1 300 eur, 600 eur alebo 300 eur:

• Najviac hlasov od zákazníkov v podobe žetónov získali v rámci 14. edície grantového programu Vy rozhodujete, my pomáhame projekty z oblasti vzdelávania pre deti materských a základných škôl, pre domovy sociálnych služieb (DSS) a z oblasti kultúry.
  • Najviac ľudí sa do hlasovania zapojilo v predajniach Tesco v Ružomberku, Galante, Šali, Exprese v Banskej Bystrici (Strieborné nám.), Exprese v Bratislave (Americké nám.) a v Trsticiach.

Grantový program Vy rozhodujete, my pomáhame podporuje rozličné verejnoprospešné iniciatívy z oblasti zdravia, športu, vzdelávania či kultúry. Môže ísť napríklad o vybudovanie detského ihriska či cyklotrasy, vytvorenie športovej aktivity pre škôlkarov alebo seniorov, bezpečnejšie fungovanie centra voľného času, postavenie hmyzieho hotela i ochranu včiel.

Školy, škôlky, samosprávy, centrá voľného času, útulky, občianske združenia či neziskové organizácie mohli nápady do 14. edície grantového programu Vy rozhodujete, my pomáhame prihlasovať online cez webstránku programu v októbri a novembri minulého roka. Do 14. edície autori prihlásili až 448 projektov. Z nich nezávislá odborná porota zložená zo zástupcov Tesca a Nadácie Pontis vybrala 231 najlepších projektov, ktoré si podľa hlasovania zákazníkov rozdelia takmer 170-tisíc eur z grantového programu Tesca.

Spolu s množstvom iných projektov sa za 13 edícií programu Vy rozhodujete, my pomáhame podarilo:
• zrealizovať 109 kultúrnych podujatí,
• zrekonštruovať takmer 70 ihrísk,
• zorganizovať približne 213 vzdelávacích aktivít,
• skrášliť 168 verejných záhrad a parkov,
• uskutočniť 16 detských táborov,
• podporiť 38 aktivít na pomoc útulkom pre zvieratá.

Víťazné projekty z doterajších edícií sú dostupné na webstránke grantového programu.