23. 03. 2022 Nadácia Pontis

Romana Kanovská posilní rady Nadácie Pontis. Jej pozícia bude v slovenskom prostredí unikátna

Riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania Romana Kanovská urobila zásadné profesionálne rozhodnutie, na vlastnú žiadosť ukončila pracovný pomer v NÚCEM a stala sa súčasťou našej nadácie. Jej pozícia s názvom policy manager je v slovenskom občianskom sektore unikátna. V rámci nej bude presadzovať do systému overené sociálne inovácie, teda projekty, ktoré preukázateľne riešia celospoločenské problémy.

Romana Kanovská sa začiatkom roka dohodla na pracovnom pomere s Nadáciou Pontis. Prostredie nového zamestnávateľa pozná vďaka dlhoročnej spolupráci. Svojou expertízou pomáhala v programe Generácia 3.0 vzdelávacím projektom merať svoj dopad, efektívne sa šíriť do ďalších škôl a tým skvalitňovať slovenské vzdelávanie. „Cez program Generácia 3.0 som spoznala množstvo výborných inovatívnych projektov, ktoré už teraz dokážu prispievať k zmene nášho vzdelávania. Po rokoch merania výsledkov súčasného systému som hlboko presvedčená, že skutočné reformy sú účinné vtedy, keď sú robené ,zdola‘,“ vysvetľuje svoje motivácie R. Kanovská.

Práve o presadzovanie riešení „zdola“, ktoré vytvorili, otestovali a zmerali mimovládne organizácie, do systému sa bude snažiť na pozícii s názvom policy manager. Táto pozícia je bežná v zahraničí v sektoroch, ktoré sa snažia motivovať spoločnosť k efektívnemu zavádzaniu sociálnych inovácií do bežného života. „Schopnosť šíriť tento typ inovácií bude zohrávať dôležitú úlohu v tom, ako sa naša krajina vyrovná s meniacim sa svetom. Naším zámerom je ukazovať štátu, že funkčné a otestované riešenia tu už máme, stačí vytvoriť vhodné podmienky na ich systémové zavedenie,“ vysvetľuje Martina Kolesárová, výkonná riaditeľka Nadácie Pontis a dodáva: „Aj súčasná situácia, ktorú spôsobila vojna na Ukrajine, ukazuje, že občianske organizácie majú nezastupiteľnú rolu a sú schopné priniesť rýchle a funkčné riešenia s víziou ich dlhodobej udržateľnosti.“

Romana Kanovská už v minulosti expertne pomáhala v programe Generácia 3.0 vzdelávacím projektom merať svoj dopad a efektívne sa šíriť do ďalších škôl.

Úlohou R. Kanovskej bude vytvárať stabilné a fungujúce prepojenia medzi občianskym a verejným sektorom. Spočiatku sa bude venovať najmä téme inovatívneho vzdelávania, neskôr aj ďalším projektom, ktoré budú spadať do kategórie sociálnych inovácií. Cieľom je tiež vytvárať a šíriť efektívne modely spolupráce medzi týmito dvoma sektormi, ktoré inšpirujú k podobnej spolupráci aj ďalšie organizácie a inštitúcie.

Romana Kanovská sa dlhé roky pohybovala v organizáciách rezortu školstva. Pracovala v Štátnom pedagogickom ústave, kde bola aj námestníčkou riaditeľa. Minister Juraj Draxler ju menoval štátnou tajomníčkou, najdlhšie však ako riaditeľka pôsobila v Národnom ústave certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM). Odchádza z neho na vlastnú žiadosť.