17. 02. 2016 Zodpovedné podnikanie

Rozhodnite o Cene verejnosti pre zodpovednú firmu

Hlasujte o cenu verejnosti pre najlepší príklad zodpovedného podnikania, vyberať môžete z 9 firiem. Hlasovať môžete do 13. marca.

Jedna zo spoločností nominovaných na ocenenie Via Bona Slovakia 2015 si odnesie aj Cenu verejnosti. Rozhodovať o nej môžete od 17. februára do 13. marca na webovej stránke SME.sk. O vašu priazeň sa uchádzajú firmy, ktoré prešli užším výberom hodnotiacich komisií pre jednotlivé kategórie a denníka SME.

Nadácia Pontis vyhlási výsledky tohtoročnej ceny Via Bona na galavečeri 17. marca.

Nominované firmy na Cenu verejnosti:

Dobre&Dobré

Dobre&Dobré je od svojho otvorenia v novembri 2014 jedinou prosociálnou kaviarňou v Európe. Zamestnáva ľudí bez domova na ceste do bežného života a ešte k tomu aj s nezabudnuteľným štýlom. Nájdete ju v budove Starej Tržnice na Nám. SNP v Bratislave.

Green Coop Družstvo

Poľnohospodárska firma z južného Slovenska ročne vyrobí viac ako 10 miliónov kilogramov domácich paradajok. Snaží sa nie len o produkciu zdravých plodín ale aj o šetrné pestovanie. Využívajú preto moderné skleníky, ktoré sú vykurované geotermálnou vodou a sú vybavené najnovšími technológiami, napríklad cyklickým čistením závlahovej vody pomocou UV filtra.

Hewlett-Packard Slovakia

Projekt Elderly sa venuje starším ľuďom. Cieľom je spríjemniť život osamelým klientom z domova sociálnych služieb. Základom sú pravidelné aktivity, ktoré dobrovoľníci podnikajú so seniormi, vďaka čomu majú možnosť lepšieho spoznávania sa. Prínos majú obe strany.

HSH

Bitúnok HSH z Veľkého Zálužia ponúka svojim zamestnancom možnosť ubytovať sa v domovej zástavbe neďaleko pracoviska. Každý dom má aj záhradku, kde zamestnanci môžu pestovať ovocie či zeleninu. Firma každé 2-3 roky postaví ďalších 4 až 5 domov.

IKEA

Výrobca nábytku sa snaží ľudí inšpirovať k tomu, aby vo svojich domácnostiach žili udržateľnejšie, znižovali spotrebu energie, vody či minimalizovali odpad. Kampaň spoločnosti IKEA, Udržateľný život v domácnosti, je založená na štyroch oblastiach: úspora energie, úspora vody, skladovanie potravín a recyklácia.

Obnova

Obnova je malá firma, ktorá sa zameriava na obnovu historických stavieb. Využíva tradičné technológie s lokálnymi a neškodnými materiálmi, akými sú vápno, kameň, korok, slama, ovčia vlna, konope, drevo a iné. Obnova v roku 2001 založila portál Obnova.sk, čo zachránilo niekoľko desiatok pamiatok poskytnutím vhodných informácii vo vhodnom čase.

SAShE

Dobrý obchod na SAShE.sk prepája komunity, ktoré si môžu byť navzájom nápomocné, pretože do sveta nákupu a predaja sa dostáva neziskový rozmer. Predajný portál SAShE.sk funguje už šesť rokov a umožňuje kreatívnym ľudom predávať svoje dizajnové a ručne robené výrobky. Neziskovky môžu v Dobrom obchode predávať výrobky, ktoré vyrábajú ich klienti.

Taylor Wessing

Advokátska kancelária TaylorWessing si uvedomuje, že čisté podnikateľské prostredie a dobrá vymožiteľnosť práva sú dôležité pre spoločnosť ako takú, ako aj pre jej klientov, prevažne zahraničných investorov. Partneri, ale aj ostatní právnici v kancelárií trávia určitú časť svojej práce tým, že poskytujú poradenstvo a vyjadrenia pre mimovládne organizácie a médiá, resp. participujú na pro bono projektoch, ktorých cieľom je zlepšiť právne prostredie na Slovensku.

VSE Holding

Projekt Domov pre 140 rodín je zameraný na podporu dievčat vyrastajúcich v detských domovoch a žien, ktoré sa ocitli v kritických životných situáciách. Zamestnanci firmy VSE Holding pomáhajú s návratom klientok krízových center späť do normálneho života formou mentoringu a pravidelným kontaktom s klientkami.

Ktoré firmy hodnotiaca komisia prestížneho ocenenia Via Bona Slovakia posunula do užšieho výberu 23 nominácií? Čítajte tu.