29. 09. 2016 Zodpovedné podnikanie

Boj proti korupcii a únosu štátu budeme podporovať aj v roku 2017

Vďaka získanému matchingu Fond pre transparentné Slovensko v roku 2017 prerozdelí až 300 000 EUR.

Už štyri roky sa nám darí zlepšovať transparentnosť a zdravé podnikateľské prostredie na Slovensku podporou watchdogových a analytických organizácií, ktoré kontrolujú činnosť verejných inštitúcií a hospodárenie s verejnými financiami. V tomto roku zaznamenal Fond pre transparentné Slovensko viacero medzníkov – do jeho aktivít sa zapájajú viac ako dve desiatky firiem (aktuálne je to 23 firemných partnerov), podpora pre organizácie presiahla 100 000 EUR, čo nám umožnilo podporiť až šesť mimovládnych organizácií. Tento trend nás veľmi teší a máme radosť aj z toho, že vďaka našim partnerom môžu aktivity Fondu pokračovať aj v budúcom roku.

Prvýraz v histórii Fondu sa do neho rozhodli prispieť okrem firemných partnerov aj súkromné nadácie. Finančné prostriedky, ktoré získame formou matchingu príspevkov od firiem, nám pomôžu nielen s podporou dlhodobých projektov, ale umožnia aj pružnejšie reagovať na aktuálne kauzy, ktoré si vyžiadajú verejnú kontrolu a podrobnejšiu analýzu. Dúfame, že celkový objem finančných prostriedkov, ktoré bude Fond prerozdeľovať, presiahne 300 000 EUR. Aby sa nám to podarilo, potrebujeme kritickú masu slušných firiem, ktoré budú ochotné pomôcť spraviť zo Slovenska slušnú krajinu. Prispejú k tomu, aby mohli mimovládne organizácie kontrolovať a zlepšovať činnosť súdov, polície, prokuratúry, dohliadať na korektné míňanie verejných financií, presadzovať transparentnosť fungovania štátu, odhaľovať kauzy vysokej korupcie a demaskovať prepojenia politikov a mocných ľudí v pozadí.

Počas štyroch rokov fungovania sme vďaka darom firiem podporili realizáciu 20-tich projektov, celkový objem finančnej podpory bol viac ako 345 000 EUR. Táto investícia už doteraz preukázateľne pomohla ušetriť stovky miliónov eur z verejných zdrojov. Podporou mimovládnych organizácií sme pomohli  naštartovať nevyhnutné zmeny  pri ozdravovaní súdnej moci a tým aj zvýšiť šance na lepšiu vymožiteľnosť práva. Podporili sme sprehľadňovanie biznisu cez investigatívu schránkových firiem a kontrolu míňania verejných financií, alebo pri kritickom zhodnotení a šetrení zdrojov v PPP projektoch obchvatu Bratislavy a novej nemocnice. Veríme, že spoločný tlak prináša výsledky. Aj preto sa veľmi tešíme, že budeme môcť toto úsilie v roku 2017 podporiť zatiaľ najvýraznejšie v histórii.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.