13. 06. 2014 Nadácia Pontis

Dobrovoľníci pomáhajú svojim mestám, pridajte sa aj vy!

Tisíce dobrovoľníkov na celom Slovensku v piatok a sobotu skrášlia svoje okolie.

V rámci projektu Naše Mesto čistia grafity, obnovujú ihriská či upratujú v prírode.

BRATISLAVA. Rúška, kefy, štetce a mnoho ľudí v rovnakých tričkách. Mladý muž ukazuje heslo, ktoré majú všetci na hrudi: postavme naše mesto na nohy! Je jedným z dobrovoľníkov, ktorí sa v piatok ráno stretli na bratislavskom Námestí slobody, aby očistili budovu Fakulty architektúry od grafitov. „Nahrubo obrúsiť, potom chémiou. Nejde to veľmi dole. Pomaličky, snažíme sa,“ popisuje prácu dobrovoľník. Nežiaduce nápisy čistili aj na plote v Medickej záhrade. Ten potom dobrovoľníci z viacerých firiem natreli nabielo a zasadili k nemu popínavé rastliny.

Tieto akcie patria k tým, ktoré v piatok ráno začínali podujatie Naše Mesto. Organizuje ho nadácia Pontis. „Počas Nášho Mesta budú dobrovoľníci pomáhať v Bratislave, Pezinku, Trnave, Šali, Galante, Seredi, Nových Zámkoch, Partizánskom, Prievidzi, Poprade, Liptovskom Hrádku, Košiciach a v Žiline,“ vymenúva PR manažérka nadácie Petra Nagyová.

Ľudia, ktorí chcú niečo urobiť pre mesto, v ktorom žijú, sa môžu v piatok a sobotu zapojiť do približne 500 rôznych aktivít, bratislavské organizácie ponúkajú asi 240 možností dobrovoľníckej práce. Zapojí sa približne 6500 ľudí. Dobrovoľníci budú napríklad čistiť nelegálne skládky, natierať školské lavice či ploty, pomáhať s úpravou ihrísk a záhrad škôlok, škôl a ústavov, upracú okolie vojenských bunkrov z čias prvej svetovej vojny či umyjú okná v útulku pre zvieratá. Bratislavčania môžu pomôcť aj s výrobou špeciálnych pomôcok pre deti s autizmom a informačných balíčkov pre ich rodičov.

Dobrovoľnícke aktivity v Bratislave i v iných mestách sú zverejnené na internetovej stránke projektu Naše Mesto. Na aktivity síce bolo možné sa prihlásiť len do minulého týždňa, najmä od upratovania vonku vás však zrejme nevyženú. Nadácia Pontis podujatie organizuje so skupinou firiem Engage, ktoré sa zaviazali k dobrovoľníctvu svojich zamestnancov, do projektu sa však zapája aj verejnosť. Dobrovoľníci v piatok obnovovali aj ihrisko v Košiciach.