15. 12. 2015 Zodpovedné podnikanie

Ján Lunter: Kauza“ Cícerka“, preverila a preveruje našu zodpovednosť v kvalite

Prinášať ľuďom zdravie na stôl. S touto myšlienkou založil svoju firmu Ján Lunter v roku 1991. Za svoju zodpovednosť získal aj cenu Via Bona Slovakia.

Z malej firmy s prevádzkou v rodinnom dome vyrástla spoločnosť, ktorá dnes pôsobí aj v okolitých krajinách. O svojich viac ako 100 zamestnancov sa príkladne starajú. Svedčí o tom  fakt, že až 31 % zamestnancov v nej pracuje viac ako 10 rokov. Reč je o banskobystrickej firme ALFA BIO.

V spoločnosti sa myslí aj ekologicky. Vybudovali si vlastnú studňu, čím nezaťažujú mestský rezervoár v záťažových obdobiach. Použitú vodu recyklujú a viacnásobne využívajú. V roku 2014 inštalovali automatický veľkokapacitný lis na papier a plasty. Spoločnosť má už vyše 10 rokov vlastnú CNG stanicu. Vďaka vozidlám na zemný plyn dosahuje zníženie emisií CO2 až o 25 % oproti benzínu a až do 40 % nákladov oproti konvenčným pohonným hmotám. Na zlepšenie starostlivosti o zákazníkov v roku 2014 zaviedli Call centrum.

Vďaka týmto opatreniam firma získala v kategórii Zodpovedná stredná firma ocenenie Via Bona Slovakia za rok 2014. Oslovili sme zakladateľa a majiteľa firmy, pána Jána Luntera a opýtali sme sa ho, čo pre neho ocenenie znamenalo najmä v období, kedy sa médiami šírili nepotvrdené obvinenia z ohrozovania zdravia zákazníkov.

Čo pre Vás znamenalo, že ste v kategórii Zodpovedná stredná firma získali ocenenie Via Bona Slovakia za rok 2014?

Ocenenie zaväzuje a povzbudzuje byť zodpovednejším. 

Kam ste sa za posledný rok posunuli?

Nárast predaja vytvára tlak na nárast počtu zamestnancov a teda aj tvorbu podmienok pre pracovníkov.

Malo pre vás toto ocenenie nejaký význam v posledných mesiacoch, kedy médiami kolovali nepotvrdené obvinenia z ohrozovania zdravia zákazníkov?

Okrem podpory verných zákazníkov sa nám dostalo podpory od nášho pána prezidenta Kisku, ktorý sa o nás dozvedel práve vďaka Vám. Kauza “Cícerka“ preverila a preveruje našu zodpovednosť v kvalite. Zodpovedne tvorená dokumentácia pri výrobe nám pomáhala pri sebaistote a obhajobe voči obvineniam. Potešilo nás 16 000 fotiek s našimi výrobkami na Facebookovej skupinke speváčky Katky Malíkovej “Kúpme si Cícerku“.

Akým aktivitám v oblasti zodpovedného podnikania sa v súčasnosti venujete? Čo je pre Vás najdôležitejšie?

Vďaka kauze máme v pláne komunikovať s príslušnými orgánmi štátnej správy a výrobcami potravín o vytvorení legislatívy pre transparentné vyhodnotenie epidemiologických rizík tak, aby legislatíva chránila zákazníkov pri ohrození, ale aj výrobcov proti zavádzajúcim informáciám, mätúcich verejnosť. Okrem toho nás čakajú ďalšie investície pri rozširovaní výroby.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.