02. 05. 2015 Filantropia

Juraj po autonehode ostal na vozíku, rodina potrebuje nové auto

Jurajova rodina už osem rokov bojuje s následkami autonehody. Akákoľvek suma od vás môže pomôcť.

Chlapec sa učil všetko odznova

Juraj (13) sa narodil ako zdravé dieťa. Keď mal štyri roky, zrazilo ho auto, dôsledkom čoho utrpel rozsiahlé poškodenie mozgu. „Jurko bol 2 týždne udržiavaný v umelom spánku pre rozsiahle krvácanie a opuchy mozgu. Keď sa prebral, okrem sluchu mu nefungoval žiaden zmysel. Nevidel, absolútne sa nehýbal, neprehĺtal, nerozprával, učil sa všetko odznovu. Po mesiaci sa mu začal vracať zrak, postupne začal pohybovať prstami, končatinami a vtedy sa začali prejavovať postihnutia,“ hovorí Jurajova mama, Katarína Boldišová.

Jurajovi postupne diagnostikovali mentálne postihnutie, ku ktorým sa pridal aj pohybový a rečový hendikep. „Napriek veľkým bolestiam, triaškam a prejavom neurologického poškodenia, sme sa nevzdávali. Na nohy sa postavil asi po 4 mesiacoch, ale nedokázal sám chodiť, držali sme ho pod pazuchami a snažil sa robiť prvé kroky,“ opisuje mama. Juraj začal chodiť až dva roky po nehode, ale jeho chôdza je doteraz nestabilná.

Jurajova mama potrebuje auto

Chlapec dnes chodí do špeciálnej školy v Topoľčanoch a mama s Jurajom dennodenne pracuje. „Túžim po tom, aby si užíval radosti života. Aspoň tie , ktoré sa dajú, aby sa čo najviac priblížil zdravým deťom. I keď je dieťaťom s nemalým handikepom, má svoje sny a túžby a ja by som mu ich čo najviac chcela splniť,“ dodáva. Jurajova mama však ostala bez auta a je pre ňu náročné presúvať chlapca na vozíku. „Absolvovali sme množstvo liečení a rehabilitácií vlastne po polovici Slovenska. Chodíme plávať, na hipoterapiu, ale aj do prírody a za rodinou, čo mu veľmi pomáha. Naše staré auto však už doslúžilo a na nové, žiaľ, nemáme,“ vysvetľuje mama. 

Pri návšteve Sociálnej poisťovne sa dozvedela, že jej môžu preplatiť maximálne 85 percent z ceny nového auta a do sumy maximálne 6 638 eur. „Navyše musí byť trochu vyvýšené, aby Jurko do neho dokázal nastúpiť. Do tej sumy sa zmestiť neviem a na doplatok pri všetkých výdajoch na synčeka nemám,“ hovorí. Juraj je momentálne po štvornásobnej operácii nohy a čaká ho ešte operácia palca. Je pripútaný na vozík, ale už predtým dokázal prejsť pár metrov po svojich. Mama dúfa, že raz ho nebude potrebovať vôbec.

Pomôcť Jurajovi teraz môžete aj vy a to akoukoľvek sumou do pondelka do polnoci zaslaním bezplatnej SMS na číslo 871 (hodnota 1 SMS je 5 eur) alebo do soboty 9. mája prostredníctvom programu Srdce pre deti. Ďakujeme.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.