14. 07. 2014 Nadácia Pontis

Menia okolie hradov

Turistické chodníky v okolí Beckova a Čachtíc dostanú novú tvár.

TRENČÍN. Obnove turistických chodníkov sa venuje viacero organizácií a dobrovoľníkov. Jednou z nich je aj Nadácia Ekopolis, ktorá má v rámci svojich aktivít aj program s názvom Živé chodníky. „Cieľom programu Živé chodníky je obnova a vylepšovanie turistických značených chodníkov a verejných priestranstiev, využívaných turistami,“ povedal Ján Roháč, programový manažér Nadácie Ekopolis. Program Živé chodníky vznikol v roku 2007 a pôvodne podporoval iba projekty v národných parkoch. Od roku 2012 je však zameraný na celé územie Slovenska.

Živé chodníky

„Finančná podpora sa sústreďuje na obnovovanie a vylepšovanie turistických značených chodníkov a verejných priestranstiev, využívaných turistami. V priebehu rokov 2007 – 2013 prostredníctvom programu Živé chodníky sa obnovilo celkovo už 844 kilometrov turistických chodníkov a na nich desaťtisíce maľovaných značiek a stovky smerovníkov,“ dodal Roháč. Grantový program Živé chodníky získal v roku 2009 cenu ViaBona Slovakia v oblasti životného prostredia. Program financujú súkromné firmy, niekoľko rokov to bola popredná automobilka, teraz zas výrobca napolitánok.

Čachtice a Beckov

Aktuálne sa v programe venujú aj obnove turistických chodníkov v okolí Beckovského a Čachtického hradu. V lokalite Beckov ide o obnovu pešej zelenej turistickej trasy Nové Mesto nad Váhom – Zelená Voda – Beckovský hrad – Pod Inovcom. Pri hrade bude osadený nový drevený stojan s turistickou mapou. Okrem toho budú na tejto turistickej trase vymenené tri staré smerovníky, šesť smeroviek a tri tabuľky miestneho názvu. Na pešej turistickej trase Nové Mesto nad Váhom – Čachtický hrad značkári obnovia maľované značenie, vymenia dva smerovníky, 5 smeroviek a dve tabuľky miestneho názvu. Pri Čachtickom hrade pribudne nový drevený stojan s turistickou mapou. „Aj keď väčšina si to možno neuvedomuje, sieť turistických značených trás v regiónoch vytvára ten najzákladnejší produkt cestovného ruchu, aký na Slovensku existuje, ktorý populácia Slovenska a okolitých krajín využíva od malička po celý svoj život a umožňuje prístup ľudí do prírody a do krajiny a jej využitie na živobytie či dokonca zárobok,“ dodal Roháč.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.