12. 05. 2016 Zodpovedné podnikanie

Udržateľný domov s IKEA: Myslite na prírodu okolo seba nevyhadzujte veci zbytočne

Spoločnosť IKEA prináša v rámci svojej kampane Udržateľný domov rady a tipy, ako vyprodukovať menšie množstvo odpadu vo vašej domácnosti.

Biologický odpad je pokladom plným živín. Tak prečo ho bezmyšlienkovito vyhadzujeme?

Každá domácnosť produkuje väčšie či menšie množstvo odpadu. Vzniku odpadu ale môžeme predísť, a to tým, že vôbec nevznikne. Často totiž vyhadzujeme veci zbytočne. Chcete vedieť ako na to? Inšpirujte sa i vy spoločnosťou IKEA a jej radami a tipmi ako zatočiť s odpadom a podporte tak i vy kampaň Udržateľný domov

Ako predchádzať vzniku odpadu

Každá domácnosť produkuje iné množstvo a iný druh odpadu. Môže to byť veľké množstvo plastových vreciek či zbytočne vyhadzované jedlo. Začnite tým, že si zistíte, ako je to u vás doma. Pozrite sa do odpadkového koša a zistite, čo vyhadzujete najčastejšie. Tu je pár tipov, ako produkciu odpadu znížiť:

  • Veľa odpadu si prinesiete domov z nakupovania. Keď idete na trh alebo do supermarketu, skúste si vziať vlastné plátené vrecká na ovocie a zeleninu. Minimalizujte tak veľké množstvo plastových vreciek.
  • Využívajte sklenené či plastové nádoby na drogériu a noste si domov napr. čapované mydlo.
  • Kupujete veci na jedno použitie? Skúste nájsť alternatívu, ktorá vám poslúži opakovane.
  • Veľké množstvo odpadu v domácnostiach tvorí nespotrebované jedlo. Tipy, ako zabrániť plytvaniu jedlom, nájdete ZDE.

Kompostovanie je moderné

Doma vyprodukujeme množstvo materiálu, ktorý by sme do koša hádzať nemuseli. Zriaďte si kompost, ktorý má množstvo výhod. Môžete ho mať i doma.

Hravé kompostovanie

Denne v našich kuchyniach vzniká veľké množstvo organických zvyškov (bioodpadu). Nevyhadzujte tento materiál do koša, pustite sa do kompostovania. Už vás nebude trápiť zápach z koša, vaša produkcia odpadu klesne na polovicu, uzatvoríte „cyklus jedla“ a budete mať čím pohnojiť svoje izbové rastliny i úrodu na balkóne, terase alebo v záhrade. V neposlednom rade ušetríte peniaze a budete mať dobrý pocit.

Aké sú kompostovateľné zvyšky z kuchyne? Preštudujte si zoznam:

  • zvyšky ovocia a zeleniny
  • odumreté časti izbových rastlín vrátane koreňového balu
  • rezané kvety (bez mašlí a drôtikov)
  • čajové vrecúška
  • kávová usadenina/vylúhovaný sypaný čaj
  • zvyšky varených jedál rastlinného pôvodu
  • papierový obal od vajec (natrhaný na menšie kúsky)
  • lepenkové škatule (natrhané na menšie kúsky)
  • škrupinky od vajec a orechov (drvené)

Čo do kompostu naopak nepatrí?

  • mäso a mastné výrobky, kosti, ryby, paštéta
  • mlieko a mliečne výrobky
  • vajcia a výrobky z nich
  • cigaretové ohorky
  • igelitové tašky a iné výrobky z plastu (pozor na niektoré čajové vrecúška!)
  • biologicky nerozložiteľné suroviny (napr. sklo, betón, železo)

Kompost na záhrade

Záhrada poskytuje priestor na kompostovanie v otvorených kompostovacích boxoch, ktoré si môžete sami vyrobiť z dosiek. Pokiaľ nepatríte medzi domácich majstrov, môžete si drevený kompostér nechať vyrobiť na mieru alebo si zohnať plastový. Do plastového kompostéra hádžete zhora organické zvyšky a zospodu vyberáte hotový kompost. Drevený kompostér máte rozdelený do troch častí. Do jednej hádžete čerstvé organické zvyšky, v druhej časti sa nachádzajú organické zvyšky premenené na čerstvý kompost, v tretej časti kompost dozrieva.

Ako využiť kompost

Kompostovaním získate kvalitný produkt, ktorý sa dá využiť mnohými spôsobmi i v mestskom prostredí. Použite svoj kompost na výživu izbových alebo balkónových rastlín, pridajte ho k rastlinám vo vašej záhradke či predzáhradke. Hotový kompost urobí určite radosť aj vašim priateľom ako darček. Ak máte stále prebytok, kvety i stromy v najbližšom parku určite dávku živín ocenia.

Kompostovať možno i v byte! Vyrobte si domáci vermikompostér

Aj v byte sa dá z organických zvyškov vyrobiť skvelé hnojivo. Pomôžu vám s tým dážďovky, ktoré vo svojom tráviacom ústrojenstve dokážu veľmi rýchlo premeniť až 60 % prijatej potravy na vermikompost. Dážďovky bývajú vo vermikompostéri. Ten si ľahko vyrobíte i doma napríklad z plastových boxov SAMLA. Chcete vedieť ako na to? Kliknite sem.

Spoločnosť IKEA Bratislava, s.r.o. bude svoju kampaň Udržateľný domov prezentovať aj na CEE CSR Summite 2016

Príďte i vy na trhovisko zodpovedných firiem Sustainable SOLUTIONS HUB, ktoré je súčasťou summitu a naučte sa ako preniesť udržateľnosť do svojej domácnosti. Zastúpcovia spoločnosti IKEA Bratislava vám s radosťou predstavia rady a tipy ako neplytvať jedlom, šetriť vodou či správne triediť odpad. Už 17. mája od 16:00 v Starej Tržnici v Bratislave. Vstup na trhovisko je zdarma

 

Zdroj: IKEA Bratislava, s.r.o.

 

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.