17. 06. 2014 Nadácia Pontis

VTÁČATÁ zo Slovnaftáčika

Viete, kde nájdete pokope malé sláviky, lastovičky, vrabčeky a sýkorky?

Takto poeticky a zároveň detsky hravo sa nazývajú skupiny jasličkárov a škôlkarov v jasliach a materskej škole Slovnaftáčik. A keďže je toto zariadenie obklopené zeleňou, keď deti vybehnú do záhrady či na ihrisko,môžu sa cítiť ako tie vtáčatá v lese…

Zaiste každého, kto príde do škôlky, zaujmú tie vtáčie názvy. „Je to jednoduché. Keď sme hľadali názov, chceli sme, aby bol detský a zároveň súvisel so Slovnaftom. Z viacerých alternatív zvíťazil Slovnaftáčik – a keďže časť slova je fonetickým prepisom slova vtáčik, rozhodnutie o názvoch jednotlivých tried bolo jednoznačné,“ hovorí Timea Reicher, členka predstavenstva a riaditeľka podnikových služieb spoločnosti Slovnaft, ktorá bola jednou z hlavných opôr projektu vytvorenia spoločného zariadenia jaslí a materskej školy pre deti zamestnancov.

BENEFIT PRE MLADÝCH RODIČOV

Keďže je zároveň mamou malej dcérky, vidí práve v takejto pomoci mladým zamestnancom významný prínos: „V rámci programu Growww už niekoľko rokov prijímame absolventov, ktorí u nás po skúšobnej dobe zostávajú pracovať. A keďže s mladosťou je spojené aj zakladanie rodiny a starostlivosť o deti, cítili sme potrebu ich určitým spôsobom podporiť. Preto sme sa zamerali na taký benefit, akým je zariadenie pre malé deti. Ako mama viem, že podávať plnohodnotný výkon v práci sa dá vtedy, keď je o moje dieťa po všetkých stránkach dobre postarané. A to v našej škôlke určite je,“ vysvetľuje Timea Reicher, ktorá súčasne pripomína, že toto zariadenie nie je len pre malých „slovnaftáčikov“, ale zatiaľ majú kapacitu aj na prijatie ďalších detí. „Samozrejme, ak bude záujem vyšší, prevádzkovatelia škôlky uprednostnia deti slovnaftárov.“

JAZYKY, TVORIVÉ DIELNE, ŠPORTOVANIE

Keď sme prišli na návštevu do škôlky, deti sa práve prebúdzali po popoludňajšom spánku. Čakal ich spoločný olovrant a po ňom ako každý deň pestrý program. Ten je tu šitý deťom na mieru: herne, plaváreň, ihriská, tematické hry, výtvarné dielničky, tanečné nácviky, rôzne záujmové krúžky, rozvíjanie individuálnych zručností. A to všetko nielen v slovenčine, ale aj v angličtine a maďarčine. „Kombinácia týchto jazykov sa ukázala ako optimálna, pretože veľa našich zamestnancov dochádza z oblasti Žitného ostrova a znalosť anglického jazyka sa dnes už považuje za samozrejmosť,“ dodáva Agnes Orvosová, ktorá je v Slovnafte vedúcou správy nehnuteľného majetku. „Chceli sme deťom ponúknuť dobré jazykové základy a návyky. To sme zohľadňovali aj pri výbere pedagógov do zariadenia. Keby ste naše deti videli pri hrách! Často si každé dieťa rozpráva svojím jazykom a zároveň si všetky dobre rozumejú,“ hovorí Františka Lachkovičová, prevádzkovateľka zariadenia. Pred otvorením škôlky bolo potrebné zabezpečiť množstvo povolení a rozhodnutí súvisiacich s premenou budovy bývalého učilišťa, roky nepoužívaného a aj dosť zdevastovaného, na zariadenie pre deti, ktoré musí spĺňať tie najprísnejšie normy a kritériá. „Našou prioritou bolo, aby priestor neniesol žiadne náznaky z minulosti, aby pôsobil príjemne, kompaktne a zároveň hravo. Všetko je tu prispôsobené deťom – každá skupina má vlastnú spálňu oddelenú od herne, nové hygienické zariadenia či zabudované skrinkové zostavy. Pohrali sme sa s tvarmi, s farebnosťou, skrátka s každým detailom. Veľmi dôležitá je bezpečnosť detí – celé zariadenie je uzatvorené,“ spomína na spoluprácu s architektmi, dizajnérmi a budúcimi prevádzkovateľmi Agnes Orvosová. Dobrý nápad však sám osebe nestačí, dôležité je, či si nájde miesto v praxi. Príjemná atmosféra vládne v škôlke vďaka prevádzkovateľom a tímu kvalitných pedagógov a personálu zariadenia, ktorí vedia, ako vyčariť radosť detí a spokojnosť rodičov.

ČEREŠNIČKA NA TORTE

Firemná škôlka zaujala už krátko po otvorení a jej založenie ocenila aj Nadácia Pontis cenou Via bona ako jeden z firemných projektov, ktoré menia svoje okolie k lepšiemu. „Ocenenie Via Bona v kategórii Skvelý zamestnávateľ 2013 je zadosťučinením za všetku snahu veľkého kolektívu ľudí, ktorí často výrazne nad rámec svojich povinností denne prichádzali s nápadmi i pomocou. Samozrejme, bez výraznej podpory vedenia spoločnosti, ktorá aj v čase krízy investovala do ľudí, by sme takýto výsledok neboli dosiahli,“ hovorí o úspechu Slovnaftu Timea Reicher.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.