Dobrá krajina na Pohode

Výborná káva, bazová limonáda, sladké čokoládové croissanty, syrovo - šunkové a špenátové taštičky - to všetko a oveľa viac na vás tradične čaká počas festivalu Bažant Pohoda v charitatívnej kaviarni DobraKrajina.sk. Ochutnaním z našich dobrôt opäť podporíte dobré projekty neziskoviek na Slovensku.

Nezábudka, Autistické centrum Andreas, Bratislavské regionálne ochranárske združenie BROZ, Linka detskej istoty, Liga za ľudské práva, Stanica Žilina - Záriečie, Fontis, OZ Vagus, Len Tak Tak, Člověk v tísni, Ulita, Depaul, Návrat, Transparency International Slovensko, Inštitút PRIJATIA, Divadlo bez domova, Pontis - to sú organizácie, ktoré môžete tento rok podporiť návštevou Kaviarne DobraKrajina.sk na festivale Bažant Pohoda.

Kaviareň DobraKrajina.sk je charitatívna kaviareň, kde si ľudia nekupujú kávu, nápoje a drobné pochutiny, ale darujú svoj príspevok na neziskové projekty, ktoré menia Slovensko na krajšiu a lepšiu krajinu. Za svoj dar dostanete nielen dobrú kávu, ale aj dobrý pocit, že ste niekomu reálne pomohli. Kaviareň Nadácie Pontis je kaviareň s príbehom, ktorá ponúka dobrý pocit a emócie.

V bare obsluhujú dobrovoľníci, ľudia z neziskoviek, ktorí vás vždy radi obslúžia a k dobrote vám darujú aj úsmev.

Zároveň vám v našej kaviarni ponúkneme zaujímavé diskusie, tanečno-pohybové rozvičky i divadlo.

Štvrtok, 10.7.2013

18:00 - 19:30 h Prijatie: Živé lajky – jedným lajkom nikoho nezachrániš alebo čo robiť, ak ťa kamarát požiada o pomoc, OZ Odyseus a Inštitút prijatia
Občas sa každému z nás stane, že sa na nás obráti priateľ, ktorý prežíva náročnú životnú situáciu. Či už ide o rozchod, problémy v práci, či dokonca o drogy alebo pokus o samovraždu. Radiť druhým môže byť ťažké. Like na Facebooku ešte nikoho nezachránil, no priatelia môžu zmenit veľa. Poďte diskutovať o tom, ako byť skutočným priateľom v ťažkej situácii.
Diskutujú: Miroslava Žilinská (OZ Odyseus), Filip Hric (Inštitút prijatia, poradca)

Piatok, 11.7.2014

9.15 – 9.45 h Dobré ráno Pohoda, Len Tak Tak
Zatancujte si počas tanečného workshopu spolu s tanečníkmi z divadla, v ktorom spoločne tancujú profesionálni tanečnínici a tanečníci s fyzickým postihnutím.

10.00 – 11.00 h Pracovné vykorisťovanie: Najprv práca, potom p(l)áca, Liga za ľudské práva
Poznáte najznámejší odhalený prípad obchodovania s ľuďmi Stromkári, ku ktorému došlo v Česku? Išlo o najväčší nekalý biznis s pracovným vykorisťovaním migrantov v Európe za posledných 20 rokov a jeho obeťami boli aj Slováci, Rumuni a Vietnamci. Diskutovať budeme o vykorisťovaní migrantov na Slovensku, akým je napríklad otrocká práca v domácnosti. Dozviete sa aj o mladých migrantoch, odlúčených deťoch, ktoré nedovŕšili 18 rokov a z našej krajiny miznú možno aj za takouto "prácou". Počas diskusie budete môcť podpísať aj Petíciu na podporu osôb bez štátneho občianstva v Európe s možnosťou získať doklady a legálny pobyt.
Diskutujú: Matouš Jíra (advokát), Lukáš Opett (advokát), Katarína Fajnorová (právnička)
Moderuje: Alexandra Malangone

12.00 – 13.00 Ako kontrolovať prácu sudcov?, Transparency International Slovensko
Slovenské súdnictvo má najnižšiu dôveru verejnosti. Od roku 2012 sa o jeho fungovaní zverejňujú mnohé informácie ako súdne rozhodnutia, či štatistiky súdov, aj sudcov. Ako nám môžu tieto informácie pomôcť zabezpečiť verejnú kontrolu justície a kde sú limity takejto kontroly?
Diskutujú: Andrej Leontiev (právnik), Samo Spáč (Transparency International Slovensko), Mária Kolíková (právnička)
Moderuje: Gabriel Šípoš

14.00 – 15.00 h Fail Faire #3 - Od Piana k Stanici, Nadácia Pontis
Príďte si vypočuť príbehy neúspechov, ktoré ste doteraz nemohli nikde počuť. Aj úspešné aktivity Stanice Záriečie v Žiline mali svoje neúspešné začiatky. O svoje faily pri zakladaní spoločnosti Piano, ktorá na Slovensku spoplatnila mediálny obsah na internete, sa podelí Tomáš Bella. A budeme hovoriť aj o SOZA a medializovaných výberoch poplatkov a či sú ľudia na Slovensku nastavení platiť za duševné vlastníctvo druhých.
Diskutujú: Tomáš Bella (Denník SME, Piano), Marek Adamov (Stanica Žilina - Záriečie), Anton Popovič (SOZA)
Moderuje: Norbert Maur

16.00 – 17.30 h Iné telo – viditeľné a neviditeľné, Len Tak Tak
Máte radi svoje telo? Aké telo môže a aké nemôže tancovať? Má ľudské telo s postihnutím limit alebo práve postihnutie mu dáva silu a pridanú hodnotu? LEN TAK TAK je integrované pohybové divadlo, v ktorom spoločne tancujú a tvoria ľudia s fyzickým postihnutím a bez fyzického postihnutia. Rozrávať budú o svojej vášni - tanci a pohybových inscenáciách a návštevníkom ponúknu  nevšedný umelecký zážitok a prísun energie aj priestor na posúdenie limitov z iného uhla pohľadu.
Diskutujú: Mária Hriešik (režisérka, dramaturgička), Veronika Ježová (herečka), Anka Sedláčková (tanečná pedagogička), Denisa Okrutská (tanečnica)
Moderuje: Zuzana Vasičák - Očenášová

18.00 – 19.00 h Smútok ako cesta k radosti, Plamienok
V živote sa často vyhýbame ťažším chvíľam a dúfame, že tak budeme šťastnejší. Opak je pravdou. Ako uvidíme v zaujímavom filme neziskovej organizácie PLAMIENOK, deti môžu byť naši veľkí učitelia. Ukazujú nám, ako žiť naplno vo chvíľach radosti aj bolesti a ponúkajú inšpiráciu na ceste k skutočnej vnútornej sile.
Diskutujú: Mária Jasenková (Detský hospic Plamienok), Rubén Bild

19.00 – 20.00 h Osamelosť vyrytá do vlastného tela: Tabu sebapoškodzovania, Liga za duševné zdravie
Diskutujú: Hana Ševčíková (psychologička), Martina Paulinyová (psychologička)

Sobota, 12.7.2013
9:00 – 9.30 h Dobré ráno Pohoda, Len Tak Tak
Tanečno pohybová rozcvička - rozcvičiť sa môžete spolu s tanečníkmi z LEN TAK TAK, divadla, v ktorom spoločne tancujú a tvoria ľudia s fyzickým postihnutím a bez fyzického postihnutia.

10.00 – 10.15 h Platea, Divadlo bez domova
Zapojte sa s hercami bez domova do flashmobu a cirkusovej paródie. Platea je pohybová performance s prvkami happeningu a flashmobu, v ktorej účinkujú bezdomovci a telesne postihnutí herci. Hlavným motívom je rýchla premena ľudí bežne sa vyskytujúcich na našich uliciach (napr. predajca Nota Bene, študentka, stará pani s nákupom) na akrobatov/akrobatky z cirkusu, ktorí predvádzajú komické pseudoakrobatické kúsky.

10.30 – 11.30 OZ Vagus: Som bez domova. Kde ma zamestnajú?
Dozviete sa viac zo života ľudí bez domova, o mýtoch aj predsudkoch, o možnostiach pomoci, ako aj o tom, prečo Oslo aj Prahu upratujú ľudia bez domova. Budeme diskutovať o tom, aké je to stať sa plateným hercom, šíkovným kolportérom, či profesionálnym baristom, lebo nikdy neviete, čo vám život prinesie.
Diskutujú: Sandra Tordová (OZ Proti prúdu), Patrik Krebs (Divadlo bez domova), Marián Gliganič (Nocľaháreň sv. Vincenta de Paul), Peter Adama (OZ Vagus)

12.00 – 13.00 h 3T: divadelno - improvizačné šialenstvo
Hrajú: Stano Staško, Juraj Šoko Tabaček, Lukáš Pucho Puchovský

14.00 – 15.00 h Biele vrany na Pohode, Aliancia Fair-play
Diskusia s ľuďmi, ktorí získali za odvahu a obhajobu dobra ocenenie Biela Vrana, no neraz si za svoje činy prežili aj ťažké chvíle. Napriek tomu sršia optimizmom a energiou. Katka Šimončičová je strombudsmanka, ktorá chráni stromy pred nezákonným výrubom. Jaroslav Pavlovič s kolegami dokázal spojiť Pezinok a jeho obyvateľov proti skládke odpadu, ktorú im chceli vnútiť mocní.
Diskutujú: Fero Paulíny (Aliancia Fair - Play), Katarína Šimončičová (ochranárka), Jaroslav Pavlovič (aktivista)
Moderuje: Juraj Kemka

16.00 – 17.00 h Architekti v osade osade: Ako si môžu Rómovia stavať nízkorozpočtové domy, Člověk v tísni Slovensko
Postav dom! Je svojpomocná stavba domu cestou z chudoby? V obciach Kojatice a Rankovce už stoja domy, ktoré si postavili obyvatelia osady sami. Príďte si vypočuť ich príbehy.
Diskutujú: Martin Vavrinčík (ETP Slovensko), Michal Sládek (Člověk v tísni - Slovensko)
Moderuje: Marek Hojsík

18.00 – 19.00 h 40.6 %: 59.4 %, Aliancia Fair - play
So spoluautormi víťaznej prezidentskej kampane Andreja Kisku sa pozrieme do jej zákulisia. Rozdebatujeme, ako sa tvoria kampane, čo je dôležité pre voličov a ako sa politickému nováčikovi podarilo poraziť skúseného harcovníka.
Diskutujú: Peter Hajdin, Adam Znášik (reklamná agentúra Komplot)
Moderuje: Zuzana Wienk

Bažant Pohoda Festival, Letisko Trenčín

Kaviareň Dobrá Krajina na festivale Bažant Pohoda sa tento raz otvorí vďaka férovému partnerstvu s Agentúrou Pohoda a produktovému sponzorovi Carrefour, ktorý nám bezplatne poskytol do kaviarne drogistický a párty tovar, mlieka, cukor, hygienické a čistiace prostriedky.

Organizačným partnerom Kaviarne Dobrá Krajina je Quinta Essentia. Bylinkové čaje a bazové sirupy domácej výroby môžeme ponúkať vďaka podpore Lovely Food.