Obehová ekonomika a inovácie vo vývoji

Lídri na trhu presadzujú vo svojom biznise model obehovej ekonomiky. Pridajte sa k nim aj vy.

Zákazníci oceňujú, keď firme záleží na jej okolí

Mnohým zákazníkom dnes záleží nielen na samotnom produkte a jeho kvalite, ale zaujímajú sa aj o zákulisie jeho výroby. Vzhľadom na narastajúce množstvo odpadu vo svete už mnohé firmy rozmýšľajú v nových súvislostiach. Namiesto tradičného modelu ako „nový produkt vyrobiť, spotrebovať a zlikvidovať“ sa dnes firmy zameriavajú na to, ako môžu šetrne pristupovať k životnému prostrediu. A to je mnohým zákazníkom sympatické.

Hovorí vám niečo obehová ekonomika? Príďte a inšpirujte sa na seminári Obehová ekonomika a inovácie vo vývoji príkladmi slovenských a zahraničných firiem, ktoré zdroje na svoje produkty a služby nachádzajú na netradičných miestach. Hlavnou rečníčkou seminára je Diana den Held z Holandska, ktorá má za sebou 18 rokov skúseností v oblasti zmien správania firiem. Povedie tiež workshop, na ktorom sa dozviete, ako možno aplikovať princípy obehovej ekonomiky práve na vaše aktivity. Seminár organizuje vo štvrtok 29. októbra v Austria Trend Hotel v Bratislave združenie firiem Business Leaders Forum pri Nadácii Pontis v spolupráci s Veľvyslanectvom Holandského kráľovstva na Slovensku.

Ďakujeme za Váš záujem. Registrácia je už žiaľ uzatvorená.

Termín konania Čas konania Miesto konania
29. október 2015 09:00 hod. Austria Trend Hotel, Bratislava
Chcem sa zúčastniť

Dajte výrobkom druhú šancu. Premeňte odpad na hodnotný zdroj

Vedeli ste, že až 80 % produktov ich užívatelia zahodia už po šiestich mesiacoch používania? Hlavným princípom celého modelu obehovej ekonomiky je práve zefektívniť využívanie všetkých výrobkov a predĺžiť ich životný cyklus. Aj odpad, ktorý bežne končí na skládkach alebo v kanalizácii, možno premeniť na hodnotný vstupný zdroj. Neveríte?

Aj na Slovensku už niekoľko spoločností zaviedlo princípy obehovej ekonomiky do praxe. Napríklad firma PR Krajné vyrába zvukovú a tepelnú izoláciu z textílií zo starých automobilov, spoločnosť Vetropack zase ako jediná na Slovensku ponúka výrobky z recyklovaného skla. Recykláciu ocele ako materiálu, ktorého životnosť nie je ohraničená, využívajú v U. S. Steel Košice. V Kauflande zase  pri výstavbe svojich prevádzok rozmýšľajú nad tým, ako čo najlepšie využiť odpadové teplo z chladiacich zariadení a dnes ním nielen vykurujú svoje priestory, ale využívajú ho aj pre potreby vzduchotechniky a klimatizácie. Okrem recyklácie či optimálneho využívania zdrojov energie je zaujímavým príkladom, ako môžu spoločnosti nabehnúť na systém obehovej ekonomiky, aj výroba produktov, ktoré nemajú len jedného vlastníka, ale naopak, zdieľajú ich viacerí ľudia, ktorí platia len za ich užívanie. Dnes sa už takto dajú v zahraničí zdieľať automobily, mobily či batérie do elektromobilov a v Holandsku napríklad aj džínsy.

Počas doobedňajšej časti programu je zabezpečené simultánne tlmočenie z/do anglického jazyka.

Workshop priebeha iba v angličtine bez tlmočenia.

Diana den Held

Diana den Held je holandská strategička s 18-ročnou odbornou praxou v oblasti ovplyvňovania a zmeny správania firiem. Od roku 2008 sa venuje najmä uplatňovaniu princípov Cradle to Cradle® v praxi. Pracuje ako strategická poradkyňa pre prof. Michaela Braungarta na Erasmus univerzite v Rotterdame, ako aj spoločnosti Braungart Consulting.

Zapojila so do viacerých projektov firiem a vlád, ktoré zavádzali princípy Cradle to Cradle (obehovej ekonomiky). Okrem toho prednáša a vedie workshopy. V máji 2011 vyšla jej kniha “Cradle to Cradle Practice in Education”. Jej ďalšou, už šiestou knihou, bude “C2C innovation casebook".

Peter Robl

Peter Robl začínal v mimovládnom sektore a PR biznise, neskôr mal v Holcim Slovensko na starosti tému zodpovedného podnikania a udržateľnej výstavby. Dnes pôsobí v spoločnosti Knauf Insulation a lobuje za znižovanie spotreby energie (najmä v budovách). Je tiež členom predstavenstva Slovenskej rady pre zelené budovy. Absolvoval Fakultu manažmentu Univerzity Komenského, ale aj kurz Navrhovanie energeticky pasívnych domov. Na seminári Obehová ekonomika a inovácie vo vývoji sa ujme role moderátora.

Erika Turček Pfundtnerová

Erika Turček Pfundtnerová vyštudovala medzinárodné podnikanie a marketingovú komunikáciu. V minulosti pôsobila na rôznych pozíciách v oblasti obchodu a financií. Skúsenosti zbierala aj v zahraničí a posledných 8 rokov pracuje v spoločnosti Kaufland, kde sa spolupodieľala na rozbehnutí a rozšírení oddelenia marketingu na Slovensku. Od mája tohto roka vedie novovzniknuté oddelenie CSR.

Ján Plesník

Ján Plesník je od roku 2015 členom Národnej recyklačnej agentúry Slovensko. Od roku 2013 sa venuje odbornej a publikačnej činnosti zameranej na riešenie postavenia malého a stredného podnikania a tvorbe sociálnych hospodárskych partnerov. V postavení predsedu Sekcie pre obchod, služby a projektový rozvoj SŽK sa projektové riešenia stali nosným zámerom Slovenskej živnostenskej komory. Tvorba trvalo udržateľných pracovných miest je spájaná s aplikáciou technických riešení v Obehovom hospodárstve, hlavne s využívaním materiálov zo zhodnotených odpadov.

Juraj Plesník

Juraj Plesník je konateľom spoločnosti PR Krajné, ktorá vyvinula technológiu Stered, ktorá je ojedinelá nielen v Európskej únii. Finálnym produktom spracovania textilného odpadu je nový konštrukčný materiál, ktorého zvukovo-izolačné a tepelne izolačné vlastnosti umožňujú jeho využitie pri budovaní zvukovo-izolačných stien popri diaľniciach, pri kladení koľajníc, ale aj pri hlukovej izolácii jednotlivých konštrukcií bytov. „Našim zámerom bolo využiť nové poznatky v oblasti recyklácie automobilových textílií a začať zhodnocovať aj textilné odpady, ktoré končili nevyužité na skládkach, často aj na čiernych,“ hovorí Juraj Plesník.

Michal Pintér

Michal Pintér má od roku 2007 na starosti vzťahy U. S. Steel Košice s vládou a Európskou úniou. U. S. Steel Košice zastupuje v únii zamestnávateľov, ako aj v Európskej konfederácii železiarskeho a oceliarskeho priemyslu. V rokoch 2010 až 2015 bol členom Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru. Pred prácou v USSK pôsobil osem rokov na americkej ambasáde. Po skončení Ekonomickej univerzity absolvoval stáž vo Svetovej banke a Medzinárodnom menovom fonde vo Washingtone D.C. V roku 1997 vyhral novinársku cenu Citibank za finančné spravodajstvo.

Kristína Lulkovičová

Kristína Lulkovičová vyštudovala Ekonomickú univerzitu odbor podnikový manažment. Od roku 2005 pracuje v spoločnosti PSA Peugeot Citroën Slovakia. Na začiatku na pozíciách v rámci  projektov výroby nových vozidiel. Od začiatku 2014 vedie oddelenie životného prostredia a energií. Naším cieľom je minimalizovať vplyv výroby automobilov na životné prostredie a neustále hľadať možnosti na znižovanie spotreby energií.

Milan Kňážek

Milan Kňážek je konateľ spoločnosti VETROPACK NEMŠOVÁ s.r.o. Vyštudoval Chemicko – technologickú fakultu v Bratislave, obor Technológia silikátov. Od r. 2002  v spoločnosti VETROPACK NEMŠOVÁ s.r.o. zodpovedá za Manažment systému kvality podľa normy ISO 9001:2008, ekológiu, bezpečnosť práce, požiarnu bezpečnosť a systém bezpečnosti potravín podľa certifikačnej schémy FSSC 22000. Problematikou recyklácie skla sa zaoberá viac ako 27 rokov. Cieľom spoločnosti  je dosiahnuť úroveň recyklácie skla na Slovensku aspoň na úroveň recyklácie EÚ.

Austria Trend Hotel, Bratislava

ORGANIZÁTORI: