Premiéra filmu Putovné načúvatká

Unikátny film z prostredia nepočujúcich na Slovensku ponúka príbehy 5 rodín s nepočujúcimi deťmi.

Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis a Roma Media - Romed si vás dovoľujú pozvať na premiéru filmu Putovné načúvatka v Bratislave.

Unikátny film z prostredia nepočujúcich ľudí na Slovensku ponúka príbehy 5 rodín, ktorých deti majú poruchu sluchu. Rodiny rozprávajú svoj vlastný príbeh. Hovoria o tom, ako sa o diagnóze dozvedeli, ako postupovali, ako zvládali ťažké obdobia, a čo všetko museli robiť. Návody na riešenie ponúkajú vo filme aj odborníci, ktorí v tejto problematike pracujú. Film je príbehom o tom, čo všetko rodičia chorých detí musia zvládnuť, ale zároveň poukazuje na to, že ak človek nájde vnútornú silu, podporu okolia a pozitívny príklad, dokáže oveľa viac ako si myslí.

Film je návodom na prežitie pre rodiny, ktorým sa narodí nepočujúce dieťa, vyšiel z produkcie organizácie Roma media – Romed, ktorej tím sa viac ako 14 rokov špecializuje na zobrazovanie Rómov v médiách a práve film Putovné načúvatka bol témou nie len rómskou, ale celospoločenskou.

Dátum: 15.5.2017

Čas: 18.00 - 20.00

Miesto: Cinemax - Bory Mall, Bratislava-Lamač

Kapacita: 134

Putovné načúvatka je dielom manželov Klaudie a Lukáša Olahovcov. Čo ich viedlo k vytvoreniu tohto filmu? Sami sú rodičmi nepočujúceho dieťaťa. Ich syn Gregor sa narodil s ťažkou sluchovou poruchou. Po tomto zistení dlho neotáľali, vedeli, že pre malého Gregora musia zabezpečiť potrebnú pomoc. Obrátili sa na Nadačný fond Telekom a našli pomoc v programe Mobilný pedagóg. Už na úvodnom stretnutí rodín s deťmi dostali oveľa viac než si predstavovali - pochopenie a podporu. To je to, čo táto rodina potrebovala. Klaudia a Lukáš sa zhodli, že si to nemôžu nechať len pre seba. A preto vznikol film Putovné načúvatka.

Film je spoveďou rodín s nepočujúcimi deťmi. Rozpovedia svoje životné príbehy, čo je cenné, čo netreba zanedbať. Ako sa vysporiadali s touto zložitou situáciou a aké vlastné sú ich deti. Okrem nich sa vyjadria aj mobilné pedagogičky, ktoré rodiny navštevujú, odborníci z tejto témy, psychológovia, špeciálni pedagógovia, foniatri, lekári, ľudia z tretieho sektora a v neposlednom rade samotní nepočujúci. „Putovné načúvatká sú dielom nás všetkých. Všetkých, ktorí sú aktérmi vo filme, každej jednej rodiny, ktorá povedala svoj príbeh. Každého, kto nám akokoľvek pomohol, poradil, fandil a je pre všetkých vás, ktorí mate otvorené nielen oči, ale hlavne svoje srdcia," hovorí Klaudia Olahová.

17:15 – 17:50  - Príchod hostí

18:00 - Úvodné slovo tvorcov filmu Klaudie a Lukáša Olahovcov, Tatiany Svrčkovej a Juraja Réckeho za Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis a Ľubky Majtánovej z o.z. Nepočujúce dieťa.

18:25 - Premiéra filmu Putovné načúvatka

Cinemax - Bory Mall, Bratislava-Lamač