14. 04. 2014 Nadácia Pontis

Pouličné osvetlenie vymenia za úspornejšie

Vo Veľkom Ďure svietia ročne asi 3900 hodín. Ako na verejnom osvetlení ušetriť, im poradí audit. Ako jedna z troch obcí kraja ho získajú bezplatne

V obci plánujú postupnú výmenu starého verejného osvetlenia za nové, úspornejšie. „Súčasné je staré, energeticky náročné a technicky nevyhovujúce,“ odôvodnil starosta Peter Benko. Ako na to, im pomôže audit. Začiatkom roka si podali prihlášku s technickými parametrami súčasného verejného osvetlenia. Pred pár dňami dostali odpoveď, že sú medzi vybranými 33 obcami. Z toho v Nitrianskom kraji spravia bezplatné zhodnotenie verejného osvetlenia len trom obciam – Topoľčiankam, Horným Lefantovciam a Veľkému Ďuru.  Starosta Veľkého Ďuru túto možnosť víta. „Získame pravdivý obraz o stave verejného osvetlenia a návrhy možnej rekonštrukcie, pretože ho budú robiť certifikované spoločnosti,“ hovorí. Teší ho, že usporia aj finančné prostriedky, keďže audit budú mať zdarma.

„V našej obci svietime celú noc počas celého roka cca 3900 hodín ročne,“ hovorí. Osvetlenie vypínať nemusia, ako napríklad v Topoľčiankach. „Počas týždňa verejné osvetlenie na časť noci vypíname, aby sme ušetrili na energiách. Ulice zostávajú ponorené v tme, môže byť ohrozený majetok i bezpečný pohyb ľudí,“ hovorí Juraj Mesko, starosta Topoľčianok. Aj oni sú jedným z úspešných uchádzačov o nefinančný grant.  O nefinančný grant z Nadačného fondu Slovenských elektrární v Nadácii Pontis prejavilo záujem 135 obcí a miest z celého Slovenska, z nich viac ako jedna štvrtina nesvieti celú noc.  Každá z 33 vybraných samospráv získa nefinančný dar vo forme auditu súčasného stavu verejného osvetlenia a návrhu obchodno-technického riešenia modernizácie do maximálnej výšky 3-tisíc eur. Audity začali robiť 1. marca, ukončené budú do 30. augusta.  

V rámci auditu dostanú informácie o technickom stave svietidiel a svetelných zdrojov, či stave rozvádzačov verejného osvetlenia spolu so zhodnotením ich funkčnosti s ohľadom na požiadavky svetelnotechnických noriem. Okrem ďalších informácií budú obciam navrhnuté opatrenia pre rekonštrukciu verejného osvetlenia s vyčíslením úspor elektrickej energie, investičných nákladov a ich návratnosti.

V časti obce Rohožnica chcú ako v prvej lokalite obce začať s rekonštrukciou verejného osvetlenia. Použiť plánujú vlastné prostriedky. Inštalovať plánujú 45 LED svietidiel, ktoré by mali priniesť 60-percentnú úsporu. Návratnosť vložených investícií je odhadnutá na šesť až sedem rokov. „Táto časť je samostatným obvodom, takže už pri prvom vyúčtovaní budeme vedieť, koľko sme ušetrili,“ pripomenul starosta.  V ďalších rokoch by chceli osvetlenie vymeniť aj v ostatných častiach obce.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.