11. 11. 2016 Zodpovedné podnikanie

Vďaka Bezodpadu.sk môžeme nakupovať zdravo a ekologicky

Nakupovanie s minimálnou produkciou odpadu našlo cestu i ku slovenským zákazníkom.

Ilustračná fotografia. ©jacqueline/Flickr.com

Kvalita a blízkosť produkcie sa zmiešala s jednoduchými nápadmi a vznikol internetový obchod, ktorý ponúka sypané potraviny s minimálnym dopadom na prírodu.

Táto prelomová myšlienka sa na prvý pohľad nemusí zdať komplexná. Je však dobre premyslená a s trochou chute sa objavila na trhu ako inšpirácia pre mnohých ľudí. Mladý pár z dedinky pri Banskej Bystrici sa rozhodol založiť vlastný e-shop s názvom bezodpadu.sk, na ktorom si zákazníci budú môcť zakúpiť kvalitné produkty rôzneho druhu v ekologických obaloch. Verejnosť preto zaskočilo, že väčšina ponúkaných trvanlivých potravín sa predáva v sypanej podobe, ako napríklad obilniny, strukoviny, orechy, semienka, pochutiny, no tiež oleje vhodné na tepelnú i studenú konzumáciu. Z ponuky si isto vyberú aj ľudia s bezlepkovou diétou a vegáni.

„Snažíme sa poskytnúť zákazníkom možnosť nákupu zdravých potravín a tovaru do domácnosti s pozitívnym dopadom na planétu. Našim cieľom je zabezpečiť našim zákazníkom i sebe základné životné potreby bez plytvania zdrojmi tak, aby to bolo výhodné pre všetky zúčastnené strany.“ Svoj podnikateľský zámer predstavili na webovej stránke obchodu, ktorý zatiaľ nemá kamennú predajňu. Cieľom je teda motivovať zákazníka k rešpektovaniu nielen samému seba, ale aj k vyššej ochrane svojho okolia, ktoré sa nemusí vyrovnávať s ďalším množstvom toxických plastov.

Novinkou okrem používania ľahko rozložiteľných obalov, ako napríklad sklené uzatvárateľné nádoby, papierové či látkové vrecúška, je aj alternatíva, ktorá vás okrem trochy benzínu nič nestojí. Pre ľudí z Banskobystrického kraja je zaujímavou výhodou to, že pre tovar si môžu prísť osobne a nechať si potravinu doplniť do vlastného obalu. Tu sa kreativite medzi nekladú, no odporúčané sú nádoby, ktoré sú znovu využiteľné a ľahko rozložiteľné. Praktické rady pre správny výber obalu sú podrobne rozpísané na stránke obchodu. Pre tých, ktorí si na osobný odber nenájdu čas alebo to by cesta do skladu v Stožku znamenala viac námahy než úžitku, sa ponúka alternatívna poslať vlastný obal poštou a nech si ho následne doručiť na dobierku.

Autor fotografie: Bezodpadu.sk

Keď teda budete chcieť potešiť napríklad svoju milú polovičku, zavítajte na stránku a nechajte sa inšpirovať širokou ponukou. Dámy určite poteší prírodná kozmetika, pánov možno zubná kefka z bambusu alebo zmes chrumkavých orieškov. Hlavne však dobrý pocit z toho, že aj vďaka tejto objednávke sa šíri úcta k darom, ktoré nám príroda každodenne ponúka.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.