18. 11. 2020 Sociálne inovácie

Ako na neformálne vzdelávanie za počítačom? Tipy a triky pre úspešné online fungovanie s deťmi

V týchto ťažkých časoch nie je jednoduché udržať detskú pozornosť pri počítači, keďže deti celé dni nerobia nič iné, ako sa cez ne vzdelávajú. Internet pre ne už nie je len miestom zábavy. Doteraz museli rodičia často svoje ratolesti od obrazoviek vyháňať. Dnes by naopak mnohé deti dali čokoľvek za to, aby mohli tráviť čas mimo obrazoviek.

Budúcnosť INAK funguje ako neformálne vzdelávanie a mimoškolský klub, ktorý momentálne prebieha v online verzii. Práve preto je nesmierne dôležité, aby sme vedeli vhodne pracovať s motiváciou detí a dávali im neustálu podporu. Naše kurikulum naberá v online forme úplne nový zmysel. Je podstatné permanentne upravovať a pretvárať obsah tak, aby bol použiteľný aj v dištančnej forme. Preto si naši mentori musia neprestajne rozširovať obzory vo virtuálnom svete.

Pripravili sme pre vás zopár rád a odporúčaní, čo sa nám pri neformálnom vzdelávaní detí v rámci programu osvedčilo:

9 tipov, ako na kvalitné neformálne online vzdelávanie

1. Nájdite vhodné platformy

Na komunikáciu s deťmi využívame platformu ZOOM, ktorej čaro určite zažili počas posledných mesiacov mnohí z nás. Veľmi oceňujeme možnosť deliť sa počas online hovorov do skupín, pričom ostatné skupiny nevedia, čo tí druhí robia a môžeme tak pracovať v menších tímoch. Pri kolektívnych cvičeniach pracujeme ako jedna veľká skupina.

Ako osvedčené platformy, ktoré používame a napomáhajú interakcii a zvyšovaniu motivácie u detí, odporúčame:

• Dotazníky, kvízy, diskusie, súťaže:
    • Sli.do
    • Kahoot
  • Online hry:
    • skribbl.io
    • Minecraft
    • Among us
    • a ďalšie (stačí sa spýtať detí)

2. Skráťte to

Na vzdelávací obsah v online priestore potrebujete viac vyčleneného času. Paradoxne, online vzdelávanie je však nutné skrátiť oproti tomu offlinovému. My sme bežné vzdelávacie stretnutia skrátili o pol hodinu (maximálne hodina a pol) a obsah sme upravili tak, aby sme prebrali podstatu (lebo všetko určite nestihneme).

3. Motivujte k aktivite

To, čo sa nám opakovane potvrdzovalo aj v bežnom fungovaní, v online priestore nabralo ešte väčšiu váhu. Deti potrebujú byť aktívne, potrebujú priestor na kreativitu, premýšľanie, pýtanie sa a diskusiu. Výklad učiva online pri dištančnej forme vzdelávania deti ubíja. Pri našich témach pracujeme aj s platformami ako je Sli.do alebo Kahoot, kde deti majú možnosť vyskúšať zaujímavé dotazníky, kvízy a spoločne si zasúťažiť o prvé miesto za najrýchlejšie a správne odpovede.

4. Nechajte priestor na priateľstvo

Zistili sme, že sa deti na začiatku potrebujú len tak porozprávať a povtipkovať. Uvoľnia sa pritom a následne si bez problémov zapnú kameru a cítia sa bezpečne a v pohode. Spoločný voľný čas trávime aj hraním skvelých hier, ako sú Skribbl.io, Minecraft, Among Us a iné, ktoré umožňujú tímovú hru aj v online podobe.

5. Poskytujte technickú podporu (vždy a opakovane)

Aj keď súčasnú mladú generáciu považujeme za technicky zručnú, nie je to vždy tak a naše deti potrebujú podporu pri prihlásení, spojazdnení kamery i mikrofónu, či riešení úloh interaktívnou formou. Nie vždy majú tieto deti doma rodičov či členov rodiny, ktorí im pomôžu – nezabúdajme na to. Preto odporúčame mať pri online vyučovaní vždy jednu osobu, ktorá vedie vzdelávanie a druhú osobu, ktorá zabezpečuje technickú stránku alebo si v rámci hovoru vie vyčleniť minimálne 10 minút na technické problémy a je trpezlivá.

6. Načúvajte potrebám detí

Až po čase sme si uvedomili, že každé z detí zažíva doma úplne inú situáciu. Nie každé dieťa má pokojné  a bezpečné prostredie na učenie, preto pri hodnotení a prístupe zohľadňujme aj túto stránku. Buďme k sebe ohľaduplní. Deti sú tiež súčasťou spoločnosti a vnímajú stres z novej situácie. Treba s nimi diskutovať aj o tom, ako sa cítia a ako vnímajú danú situáciu.

7. Myslite aj na seba

Kľúčovou vecou pri vzdelávaní detí je, že ak my nie sme v poriadku, ani naša online hodina a deti nebudú v poriadku. Pozerajme sa preto aj na svoje potreby, kapacity a okolnosti, ktoré na nás vplývajú.

8. Odporúčajte kvalitné zdroje

Keďže v tejto dobe musíme prijať to, že deti sedia väčšinu času za počítačom, skúsme využiť tento čas aj na to, aby sme im odovzdávali vedomosti a zručnosti,

9. Vzdelávajte a inšpirujte sa

Snažíme sa sledovať udalosti a učiť sa od iných ľudí a organizácii, aké prístupy a tipy sa im osvedčili v online práci s mladými.

Tu je pár príkladov: