05. 10. 2020 Nadácia Pontis

DobraKrajina.sk ukončuje činnosť. Darovali ste cez ňu viac ako milión eur

Viac ako desať rokov ste podporovali na portáli DobraKrajina.sk boj proti chudobe, ochranu prírody, odhaľovanie korupcie a zjednodušovali život zdravotne znevýhodneným. ĎAKUJEME, vašu pomoc si nesmierne vážime. DobraKrajina.sk však svoje poslanie naplnila.

Dobrá krajina vznikla v roku 2009 s cieľom zjednodušiť individuálnym darcom prispievanie a dať im možnosť nájsť overené organizácie, ktoré preukázateľne pomáhajú vo svojom okolí. V Nadácii Pontis sme chceli, aby bolo každé darované euro použité na dobrú vec a pri výbere projektov sme ručili, že to tak bude.

Neziskovému sektoru zase portál zjednodušil získavanie finančných prostriedkov a poskytoval možnosť rozširovať svoje služby a navzájom sa spoznávať a prepájať. Našou snahou bolo tiež vzdelávať organizácie v oblastiach ako fundraising či komunikácia.

Dobrú krajinu sme zakladali v čase, keď na Slovensku crowdfunding nebol vôbec známy a online darcovské systémy prakticky neexistovali. Situácia sa však zmenila a dnes už funguje viacero služieb, ktoré dokážu poskytovať nástroje na online darovanie efektívnejšie ako Dobrá krajina.

Ako vysvetľuje výkonný riaditeľ Nadácie Pontis Michal Kišša: „Darcovský systém sa presúva pod Darujme.sk, ktoré vyvíja novú a modernú verziu platobnej brány. Jedným z poslaní našej nadácie je navzájom sa spájať, preto nechceme „trieštiť“ sily v tomto segmente a vyvíjať identický projekt. Všetkým organizáciám odporúčame prejsť na túto vynovenú platformu.

Napriek tomu to nie je smutná správa, ale dôkaz, že sa online darcovstvo na Slovensku naozaj rozbehlo.

Zároveň sa nám tak v Nadácii Pontis otvára priestor na ďalšie vzdelávanie a profesionalizáciu neziskového sektora. Vo vzdelávaní a zlepšovaní neziskoviek budeme pokračovať v spolupráci s projektom Bystriny, ktoré do svojho portfólia zahrnuli aj niekoľko organizácií z Dobrej krajiny.

Snažíme sa aj o to, aby sme využili potenciál partnerstiev s firmami a umožnili organizáciám zúčastňovať sa vybraných tréningov zdarma. Súčasne premýšľame, ako v spolupráci s inými organizáciami zlepšiť informovanosť o tom, ako občiansky sektor na Slovensku pomáha.

Čo sme dokázali?

Sme hrdí, že môžeme povedať, že Dobrá krajina končí s výbornými výsledkami. Spolu sme pomohli 119 organizáciám sumou 1 029 630 eur. A to nie je všetko. Cez rôzne kampane sme ľuďom na Slovenku hovorili o možnosti podieľať sa na zlepšení našej krajiny – podporou vybraného projektu. Úspešne sme realizovali viacero aktivít, aby sme na to upozornili:

• zorganizovali sme niekoľko ročníkov Dobrej kaviarne na festivale Pohoda
  • uviedli sme na Slovensku globálny sviatok darovania #GivingTuesday
  • ako prví sme využili bezkontaktné darcovské terminály
  • rozbehli sme kampaň Mesiac bez domova a koncert Doma dobre v spolupráci s festivalom Pohoda a organizáciou Depaul
  • rozbehli sme Restaurant Day pre neziskovky
  • naštartovali prvé matchingové kampane s firmami ESET a Slovenská sporiteľňa, v ktorých firmy zdvojnásobovali dary
  • zorganizovali sme 7 ročníkov darcovského maratónu 24-hodinovka, spolu sa podarilo vyzbierať viac ako 65-tisíc eur
  • zorganizovali sme 6 ročníkov Dobrého Tvrďáka, do ktorých sa zapojilo viac ako 230 bežcov a podporili tak neziskovky sumou 12-tisíc eur
  • realizovali sme 2 ročníky vianočného taxíka, v ktorom ste nielen pomáhali, ale sa aj odviezli so známou osobnosťou

Čo bude s Dobrým obchodom?

Dobrý obchod vznikol v roku 2015 ako spolupráca so Sashe.sk. Je to online priestor pre neziskovky z Dobrej krajiny, kde môžu ponúknuť svoje (alebo darované) ručne vyrobené predmety a získať tak finančné príspevky od ľudí na svoje projekty.

Výborná správa je, že Dobrý obchod nekončí. Bude existovať ďalej ako špeciálna kategória na Sashe.sk. Nákupom výrobkov môžete teda svoje obľúbené neziskovky podporovať aj naďalej.

ĎAKUJEME

Nedá sa slovami vyjadriť, ako veľmi si vážime vašu podporu, znamenali ste pre nás veľa. Preto by sme chceli ešte raz vysloviť veľké ĎAKUJEME:

• 7 271 darcom, ktorí sa vzdali časti svojich financií v prospech zlepšenia našej krajiny
  • organizáciám, ktoré neúnavne počúvali naše odporúčania a trpezlivo reportovali všetky podklady, ktoré sme od nich potrebovali
  • členom Správnej rady Dobrej krajiny, ktorí venovali čas a svoje know-how a osobne ručili za projekty na našom portáli
  • partnerom, bez ktorých fungovanie portálu nebolo možné
  • podporovateľom a influencerom, ktorí nám venovali svoj mediálny priestor a scitlivovali tak svojich fanúšikov na témy, ktoré stoja v úzadí pozornosti
  • firme BackBone, ktorá nám pomáhala zlepšovať technickú stránku portálu