19. 06. 2012 Nadácia Pontis

Dobrovoľníci pomáhali aj v Tatrách

Dobrovoľníci upravili pamätník zakladateľa osady Tatranské Matliare, vysadili limbový hájik a odpratali haluzinu z chodníka

VYSOKÉ TATRY. Vysoké Tatry dostali pomocnú ruku od dobrovoľníkov. Prostredníctvom projektu Naše mesto, najväčšieho podujatia firemného dobrovoľníctva na Slovensku a v strednej Európe, prišli do Vysokých Tatier dobrovoľníci z troch firiem, ktorí sa zapojili do aktivít venovaných zveľadeniu mesta Vysoké Tatry. Aktivity vo Vysokých Tatrách Zastrešoval Tatranský okrášľovací spolok, ktorý pre dobrovoľníkov pripravil tri cieľové aktivity. Prvá skupina pomáhala pri terénnych úpravách a oprave pamätníka Mathiasa Loysha, zakladateľa osady Tatranské Matliare. Druhá skupina odpratávala haluzinu na turistickom chodníku z Hrebienka na Sliezsky dom a tretia skupina dobrovoľníkov pomáhala pri výsadbe limbového hájika v Tatranskej Lomnici. Vo Vysokých Tatrách cez víkend pomáhalo 13 dobrovoľníkov. Hoci sa tento počet môže zdať nízky, Tatranský okrášľovací spolok mal požiadavku na 15 dobrovoľníkov, takže keď ich prišlo 13, je to podľa výkonného riaditeľa spolku Patrika Kolesára v poriadku. „Čakal som, že ich príde menej, takže som spokojný,“ povedal pre SITA Kolesár.

Spojenie aktivít Tatranského okrášľovacieho spolku s aktivitami projektuNaše mesto, zastrešeného nadáciou Pontis, vychádzalo podľa neho zo spoločných priorít. V budúcom roku plánuje tatranský okrášľovací spolok osloviť hlavne miestne firmy z Popradu či Kežmarku. „Úlohou spolku je spájať ľudí v záujme spoločného cieľa. Nadácia Pontis zasa spája dobrovoľníkov z rôznych firiem, ktoré chcú urobiť niečo pre krajšie a bezpečnejšie prostredie. Nadácia im hľadala prácu, ktorú sme im v Tatrách poskytli my,“ uviedol Do aktivít projektu Naše mesto sa v dňoch 15. a 16. júna zapojilo na celom Slovensku okolo 5000 dobrovoľníkov z 80 firiem a organizácií. Na dobrovoľníckom podujatí nechýbali ani dobrovoľníci z radov verejnosti. Tatranský okrášľovací spolok je občianske združenie, ktoré si kladie za cieľ ochranu a obnovu Vysokých Tatier. Hlavným cieľom združenia je prispieť k pokoju a rozvoju Vysokých Tatier, aby sa v nich obyvatelia a návštevníci cítili dobre a spokojne. Tatranský okrášľovací spolok sa cíti byť pokračovateľom Uhorského karpatského spolku z 19. storočia.