30. 01. 2013 Zodpovedné podnikanie

GreenRiders: zdieľanie jazdy šetrí

Na Slovensko prišla nová služba, vďaka ktorej cestovanie autom šetrí prírodu i peniaze.

Aj na Slovensko už dorazila služba GreenRiders, ktorá umožňuje jednoducho zdieľať akúkoľvek jazdu autom a sledovať emisie uhlíka. Šetrí tak prírodu aj peniaze.

Služba k nám prišla z Fínska, kde tento unikátny systém osobnej prepravy rozbehli už v roku 2008. Vo Fínsku a Holandsku službu využíva vyše 5 000 používateľov, na Slovensku ich je zatiaľ 60.

Toto on-line, resp. webové riešenie môže verejnosť využívať bezplatne, pre firmy je spoplatnené podľa veľkosti.

Ako to celé funguje? Používateľ na webovej stránke alebo v aplikácii na mobile zadá mesto, odkiaľ chce ísť, kam a kedy. Systém porovná jeho informácie so zadanými údajmi a zobrazí mu, kto cestuje autom v danom termíne. Jeho telefónne číslo sa zároveň zobrazí aj ľuďom, ktorí svoj plán cesty v systéme GreenRiders zverejnili. Vodič a spolucestujúci sa následne skontaktujú a dohodnú na podrobnostiach cesty. Vzniknuté emisie oxidu uhličitého z uskutočnenej jazdy sa zaznamenávajú do systému a vypočíta sa tak aj celková úspora CO2.

Službu podporuje aj bratislavský magistrát, ktorý chce, aby bolo na uliciach menej áut a v autách viac ľudí. Podľa prieskumu dvoch študentov, ktorí minulý rok v hlavnom meste niekoľko mesiacov počítali autá, sa vo viac ako dvoch tretinách áut vezie len jeden pasažier a priemerne je v aute len 1,4 človeka.

Zdroje: greenriders.sk, bratislava.sme.sk