29. 04. 2016 Zodpovedné podnikanie

IT Architektka a mama dvojičiek? Lucia hravo zvláda oboje

Rozprávajú plynulo cudzími jazykmi, svoju kariéru majú pevne v rukách a majú dosť času i na súkromný život. Ženy v IT zvládajú multitasking bravúrne.

IT architektka Lucia Huštatýová je jedinou držiteľkou Oracle Master Certifikátov na Slovensku.

Vedeli ste, že asi 20 % IT sveta tvoria v dnešnej dobe ženy?

Sú múdre, kreatívne, ambiciózne a ovládajú multitasking. Rozprávajú plynulo cudzími jazykmi, svoju IT kariéru majú pevne v rukách a zvládajú pritom s prehľadom svoj súkromný život. Pri príležitosti Celosvetového dňa žien v IT, ktorý sa koná každoročne každý štvrtý štvrtok svoj príbeh a skúsenosti z IT sveta prerozpráva Lucia Huštatýová, IT Architektka.

Lucia pracuje v IT sfére už takmer 10 rokov. Jej náplňou práce je úzka spolupráca so zahraničnými zákazníkmi, či už ide o automobilový priemysel, poisťovne, prípadne banky alebo telekomunikačný sektor. V rámci svojej práce navrhuje technické riešenia, vyvíja automatizované riešenia a buduje nové IT infraštruktúry. Navyše poskytuje konzultácie ohľadom nového biznisu, návrhov databázovej štruktúry či riešenia akútnych problémov, niekedy aj v rámci pohotovosti 24×7.

Luciu Huštatýovú na ceste za jej cieľmi nezastavila žiadna prekážka

“Pracovať v T-Systems Slovakia som začínala ešte ako študentka posledného ročníka Univerzity P. J. Šafárika. Hoci som už mala nejaké skúsenosti, keďže som sa zapájala do rôznych projektov a pracovala pre rôzne IT spoločnosti popri škole, napriek tomu to bolo pre mňa všetko nové. Spočiatku to bolo množstvo informácií, nové technológie. Výzvou bola pre mňa hlavne práca so zahraničnými klientmi, tímami a kolegami,” hovorí Lucia.

No popasovala sa s ňou bravúrne. Dnes je Lucia Huštatýová, jediná držiteľka Oracle Master Certifikátov na Slovensku a zároveň mamička dvojičiek. Ako to zvláda?

“Dodnes si pamätám, ako som vstúpila do miestnosti k môjmu tímu a zistila som, že som vlastne jediná žena v tíme. V tom momente ma napadlo, že ako jedniná žena v tíme na technickej pozícii budem mať čo robiť, aby som sa presadila a bola akceptovaná. No na moje prekvapenie ma kolegovia prijali bez problémov a boli naozaj nápomocní. Za to som im vďačná dodnes, keďže som spočiatku mala veľké obavy,” spomína Lucia na svoje začiatky v T-Systems.

V spoločnosti pracuje dodnes. Možno aj preto sa snaží posúvať získané skúsenosti mladším kolegom nielen v tíme, ale v rámci celej firmy. “Je veľké šťastie pracovať vo sfére, ktorú som vyštudovala a ešte ma to aj baví,“ zhodnotila Lucia. “Osobne si myslím, že takáto kombinácia človeka posúva v kariérnom raste, či už na technickej alebo manažérskej pozícii,“ rozmýšľa Lucia. “Veľký vplyv má aj prostredie a možnosti, ktoré mu poskytuje firma a v tom je naša firma neoceniteľná,“ dodáva Lucia.

Ženy v  IT sektore búrajú stereotypy

Hneď po úspešnej certifikácii v oblasti Administrácie databáz (Oracle Certified Associate) si dala ďalší osobný cieľ a to získať najvyšší dostupný certifikát v tejto oblasti. Prečo? Tento certifikát vlastní len niekoľko stoviek ľudí na svete. Zákazníci aj spoločnosti ho teda veľmi oceňujú. Lucia je navyšše jediná žena na Slovensku, ktorá ho vlastní. Aj to je dôkazom, že aj ženy sa môžu presadiť v IT sfére. Aj keď je Lucia aktuálne na materskej dovolenke s ročnými dvojičkami, pracuje z pohodlia domova a zároveň je súčasne pri deťoch. Aj takéto možnosti ponúka zamestnancom IT biznis.

Autorkou článku je Ivana Marcinková