28. 08. 2023 Filantropia

Ivana Šáteková a raper Vec: Na filantropii nemôžete šetriť. Dávať niečo zadarmo neznamená, že to môžete odfláknuť (podcast)

„Ja som nevedel, že filantrop musí byť bohatý človek. Veď práveže vôbec nemusí. Keď máš viac, tak sa na veci treba pozerať hlavne očami tých ľudí, ktorí potrebujú pomoc. Filantropom teda môžem byť napríklad aj ja,“ hovorí legenda slovenského hip-hopu Branislav Kováč alias Vec. Raper tvorí pár s výtvarníčkou Ivanou Šátekovou a spoločne pomáhajú, čím vedia. Vypočujte si podcast Impact Talks, v ktorom prinášame inšpiratívne príbehy filantropov a filantropiek a búrame tabu, ktoré sa spája so slovom filantropia.

„Filantropia je prirodzenosť, ktorú by mal nadobudnúť každý, kto si vie v živote zarobiť. Nemusí to byť veľký obnos peňazí, ktorý daruje na dobrú vec. Niekedy stačí napríklad zorganizovať zbierku alebo niečo iné – vždy sa dá nejako pomôcť,“ tvrdí Ivana Šáteková.

Sama je príkladom tohto prístupu. Vlani darovala do dobročinnej dražby časopisu Forbes špeciálnu výšivku, ktorá mapovala udalosti minulého roka. Pätnásťtisíc eur, za ktoré sa vydražila, putovalo na podporu troch organizácií. Svoje diela darovala i do aukcií na pomoc Ukrajine či naposledy organizácii, ktorá bojuje proti fake news a hoaxom.

„Niekedy nás tie aukcie prevalcujú. Keď som si vyrátala, koľko som minulý rok „zarobila“ pre iných, bolo to viac, ako som zarobila pre seba,“ ráta výtvarníčka.

Dobročinnosť nie je cudzia ani jej partnerovi. Branči Kováč odohral počas svojej kariéry už množstvo benefičných koncertov, posledný napríklad na podporu požiarom zničenej Banskej Štiavnice. Zapája sa tiež do fundraisingovej výzvy pre ocenenie Biela vrana a pomáhať sa snaží aj v rámci svojho merchu Calexity – výťažok z predaja občas putuje na dobročinný účel. Na produktoch či vystúpeniach pro bono si však dáva záležať rovnako ako na tých, ktoré ho živia.

„Na charite alebo filantropii nemôžete šetriť. To, že niekomu dávate niečo bez nároku na zisk, neznamená, že to môžete odfláknuť,“ zdôrazňuje.

V podcaste sa dozviete:

• Ako pár pomáhal, keď začala vojna na Ukrajine,
  • ako pristupujú k tomu, ak ich niekto osloví na pro bono spoluprácu alebo so žiadosťou o pomoc,
  • či riešia filantropiu aj so svojimi deťmi,
  • ako Ivana pomáhala albánskej komunite na stáži vo Švédsku a akú inštitúciu by chcela podporiť teraz,
  • ako pár odpovedal na rozstrelové otázky na konci a kto z nich radšej daruje raz a poriadne a kto si to radšej rozloží.

Obaja, výtvarníčka a raper, vo svojej tvorbe aj pri pomáhaní často reagujú na bezprostredné spoločenské udalosti a nevyhýbajú sa ani ťažkým témam, ako je nárast fašizmu a extrémizmu, vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej či teroristický útok na dvoch mladých LGBTI+ ľudí.

„Filantropia je ten spôsob života, aký by sme mali mať, aby sme neboli ľahostajní k ostatným,“ myslí si Ivana Šáteková a Branči Kováč uzatvára: „Bolo by dobré, keby si každý aspoň raz za rok spomenul, že aj on sa môže ocitnúť v zlej situácii. A následne oprášil svoje svedomie, poslal ho do „servisu“ a prispel nejakými peniazmi na dobrú vec. Na toto nesmieme zabúdať. Musíme to robiť, ak sa chceme ako ľudstvo pohnúť dopredu.“

Kto sú Ivana Šáteková a Branislav Kováč?

Ivana a Branči žijú so svojimi dvoma synmi v Bratislave. Ivana vyštudovala maľbu na VŠVU v Bratislave. Je známa na Slovensku i v zahraničí. Vo svojej tvorbe často reaguje na témy, ako sú násilie na ženách, rasizmus či alkoholizmus a jej diela sú často súčasťou charitatívnych aukcií. Spoluvytvára tiež časopis pre deti Bublina.

Branči Kováč je známy najmä pod umeleckým menom Vec. Je to legenda slovenského hip-hopu, DJ a hudobný producent. Vo svojich textoch sa dotýka aktuálnych spoločenských problémov, ako sú dezinformácie či neznášanlivosť.

Impact Talks

V podcaste Impact Talks vám predstavujeme osobnosti z biznisu, kultúry a športu, ktoré búrajú zaužívané predstavy o filantropii. Srdciarov, ktorí pomáhajú intuitívne, aj tých, ktorí sa snažia o čo najväčší spoločenský dopad. Lebo filantropia je pestrá a zďaleka nie je iba o rozdávaní peňazí.

Podcast vzniká v spolupráci s portálom Aktuality.sk a moderuje ho Milan Junior Zimnýkoval.

Impact Talks môžete podporiť na tomto linku.