26. 07. 2013 Nadácia Pontis

Obnova hrobov známych dejateľov

Projekt pod názvom Aj cintorín predstavuje kus bohatstva bol úspešný.

DOLNÝ KUBÍN. „Nadácia Pontis vyhovela našej žiadosti o grant a poskytla nám dotáciu vo výške 3 000 eur, samospráva doloží z vlastných zdrojov ďalších 750 eur,“ potvrdila informáciu projektová manažérka Mestského úradu Beáta Valeková. Dovedna 3 750 eur bude použitých na obnovu hrobov Andreja Kavuljaka, Jána Ťatliaka, Vendelína Brucka, Leopolda Brucka, Jozefa Hammerschmida a Jána Bezeka. Opravené budú originálne, prevažne pieskovcové náhrobné kamene vrátane nápisov, vyčistené a zakonzervované železné kríže. Súčasťou projektu je vyhotovenie 28 informačných tabúľ k hrobom významných dejateľov. „V týchto dňoch prebieha výber dodávateľa, predpokladáme, že na prelome júla a augusta začnú samotné práce. Termín ich ukončenia bol stanovený na 25. september,“ povedal primátor Roman Matejov.
Súčasťou obnovy vyššie uvedených hrobov bude komplexné vyčistenie starého cintorína.