09. 12. 2017 Nadácia Pontis

Odštartoval už druhý ročník edukačného projektu Create & Control

Stredoškoláci až z 20 škôl z celého Slovenska sa minulý víkend (3.12.) stretli v Žiline aby sa naučili viac o fungovaní štátu a medzinárodných spolkov

Bratislava 9. decembra (SkolskyServis.sk) – Spolu vyše 45 stredoškolákov sa zúčastnilo formálne rokovania, čo bolo pre mnohých niečo úplne nové. Museli presadzovať svoje názory a prekonať strach z rozprávania pred tak veľkým množstvom ľudí. Vďaka mestu Žilina sa mohlo podujatie konať na Mestskom úrade, kde sa študenti mohli naozaj vžiť do svojej role a zastupovať svoje krajiny ako skutoční poslanci.

Odštartoval už druhý ročník edukačného projektu Create & Control

Do tejto národnej súťaže Create & Control je momentálne zapojených až 170 študentov, ktorí vo svojich tímoch riadia vlastné fiktívne štáty a riešia národné a medzinárodné problémy. Súťaž sa koná už druhý rok a dokonca sa dostala medzi 15 najlepších vzdelávacích projektov na Slovensku, Cena Generácia 3.0 od Nadácie Pontis. Založili ju len 2 stredoškoláčky Michaela Knošková a Adriána Repáňová, ktoré tento rok zväšili svoj organizačný tím.

Jakub Bero, nový člen tímu opísal svoje prvé dojmy: „Summit som si osobne veľmi užil. Je jasne vidno, že všetky tímy sa projektu skutočne venujú, čo ma veľmi teší. Diskusia mala super atmosféru a prebiehala na vysokej úrovni. Som veľmi rád, že som mal možnosť stretnúť toľko zaujímavých ľudí.“ Jakub spolu s Michaelou tvorili predsedníctvo a moderovali diskusiu študentov, aby celá diskusia mala formát a najmä zmysel.

Počas rokovaní sa hodnotili názory študentov na medzinárodný problém, no zároveň aj ich aktívnosť. Cenu najlepšieho delegáta získala študentka Školy pre mimoridadne nadané deti a gymnázia v Bratislave, ktorá vyjadrila svoj názor na súťaž: „Create and Control bola skvelá akcia. Naučila som sa na nej veľa veľmi užitočných vecí. Všetko od ekonómie a ľudských práv po prezentáciu a public speaking.“ Ďalej vyjadrila dôležitosť neformálneho vzdelávania: “Takéto akcie sú podľa mňa ale najviac prínosné v tom, že dávajú príležitosť obrovského osobnostného rastu a rozvoju. Hlavná vec je sa nebáť a pýtať si feedback. Už sa teším na ďalší summit!“

Odštartoval už druhý ročník edukačného projektu Create & Control

V dnešnej dobe plnej informácií je neuveriteľne dôležité vyberať tie správne a dokázať ich aplikovať, mať komunitu ľudí so širokospektrálnymi názormi a viesť plnohodnotnú diskusiu. Je nutné aby boli študenti na školách vedení, aby tretí sektor nemusel suplovať úlohu štátu. Bohužiaľ, momentálne na rozvoj schopností potrebných v reálnom živote len učenie sa v lavici a príprava na skúšky nestačí. Stredoškoláci potrebujú niečo viac, viac kritického myslenia a riešenia problémov, viac rozprávania a prezentovania pred ľuďmi, viac ľudskosti a nesebeckosti, brania ohľadu na ľudí naokolo a uvažovania nad komplexnými problémami.
Odštartoval už druhý ročník edukačného projektu Create & Control

Organizátorky, Michaela a Adriána veria, že ak každý z nás aspoň trochu prispeje, spolu dokážeme pretvoriť hodnotový rebríček veľkého množstva ľudí. Vidia, že táto krajina má budúcich mladých lídrov a potenciál. Vidia, že vzdelávanie má zmysel a že táto krajina nepadne do zatratenia, pretože má mládež, ktorá sa zaujíma a hlavne chce.