15. 03. 2021 Nadácia Pontis

Online bál domova sociálnych služieb: Vzdialenosť je relatívna, vzťahy pretrvávajú

Bola som si istá, že tento rok fašiangová zábava určite nebude. Veď ako by to vôbec bolo možné? No ukázalo sa, že v Domove sociálnych služieb prof. Karola Matulaya (DSSpKM) pre klientov s mentálnym znevýhodnením a autizmom je možné naozaj všetko. Síce online, ale o to intenzívnejšie a stále rovnako srdečne.

Na link online platformy sa pripájam s úsmevom. Neviem síce úplne presne, čo sa bude diať, ale som si istá, že to bude výborne strávený čas. Ako vždy, keď prichádzam do kontaktu so skvelými ľuďmi, ktorí DSS prof. Karola Matulaya tvoria. Počas lockdownu bolo aj DSSpKM zatvorené. Postupne sa centrum otvára, ale nie všetci klienti ho môžu navštevovať. Aj preto naďalej pokračujú stretnutia online pod vedením liečebného pedagóga Erika Forgáča, ktorých hlavnými postavami sú všetci zúčastnení.

Vidím prvých plesajúcich. Motýliky, šaty, škrabošky, perlové náhrdelníky aj kvety vo vlasoch. Skvelý je aj kostým baču či poľovníka – ochranára. Všetci sme to vzali vážne. Objaví sa dokonca aj mikrofón v ruke jedného z dievčat, ktoré má v každej chvíli v talóne zaujímavú otázku. Erik nás privíta a predstaví, sľúbi nám tanec, pesničky na želanie a aj tombolu.

Košeľa namiesto pyžama

Naozaj je to špecifická udalosť, kvôli ktorej sú niektorí ochotní zmeniť aj svoj režim. „Namiesto tradičného pyžama si dnes, po príchode domov, obliekol košeľu,“ hovorí mamička jedného z klientov. Erik túto zmenu dostatočne ocení. Často sa z jeho úst ozve: „Je to možné?!“ a nasleduje pochvala poľovníkovho pierka na klobúku, starostlivo vyžehlených pukov na nohaviciach či rúžov na perách dám, ktoré v týchto časoch spod rúšok len tak nevidieť.

Príde prvá pesnička a online priestor sa doslova roztancuje. Mnohí klienti vstávajú, tancujú so svojimi rodinnými príslušníkmi, alebo tvoria tanečné kreácie sami. Tento elán nikoho nenechá chladným a aj keď niektorí zo stoličiek, všetci sa hýbu do rytmu známeho šlágra Karola Duchoňa S úsmevom. „Môžeš si zatiaľ pripraviť pesničku,“ vyzve Erik dievča s mikrofónom, ktoré, ako vždy pohotovo, odpovie: „Už mám.“

Nie si sám

Na žiadnom plese predsa nesmie chýbať hudobné vystúpenie. Mladá klientka do mikrofónu zanôti: „Tri slová, obyčajné slová, nie si sám…“ a ja si v tom momente uvedomím, akú príznačnú pieseň si vybrala. Aké paradoxné a symbolické v tejto dobe! „… Keď nevieš kadiaľ ísť a padáš únavou…“ – koľko ľudí je dnes už na pokraji síl, najmä tých psychických, a koľkých pandémia a pobyt doma ovplyvňuje veľmi negatívne? Napriek všetkému však klienti, ich rodiny, aj zamestnanci DSSpKM pôsobia, akoby vedeli zo seba dostať aj nemožné, aby neprepadli negatívnym myšlienkam. „…Netreba k nim drahý rám, vrav ich zas a znova a hneď sa smútok schová, vyslov tie tri slová: Nie si sám.“ Naozaj ani jeden z nás nebol v ten večer sám.

Cena pre každého

Program pokračoval zimnou verziou letného hitu Žijeme len raz, ktorý je obľúbencom mnohých klientov. Tanečné kreácie sa opäť dali len obdivovať. A prišlo aj vyvrcholenie každého plesu – tombola. Ceny pripravili pracovníci DSS, ale sekundovali im aj rodičia a hostia, ktorí rovnako venovali mnoho cien. Losovanie prebehlo za prísneho dohľadu nás všetkých, moderované Erikom, ktorý dal každej cene aj výhercovi ich náležitú vážnosť. Večer sme zakončili voľbou najkrajšie oblečenej dámy a pána. Konkurencia bola obrovská, rovnako ako aj radosť z výhry. Veľká vďaka patrí rodičom, ktorí sa na stretnutiach aktívne spolupodieľajú, ako aj pracovníkom DSSpKM, ktorí klientom umožňujú stretávať sa aj v týchto náročných časoch. Erikove záverečné slová vo mne rezonujú doteraz: „Dnes sme spravili tento svet krajším a lepším, aj napriek vzdialenosti, ktorá je relatívna. Naše vzťahy sú najdôležitejšie, pretrvávajú aj napriek tomu, že nie sme pri sebe tak blízko ako zvyčajne.“

Autorka: Martina Čápová, programová manažérka