17. 03. 2017 Nadácia Pontis

Poďte do kina a pomôžte

Film Piata loď je o deťoch a pre deti, okrem toho chce deťom aj pomáhať.

Tvorcovia filmu sa rozhodli, že počas prvého týždňa v slovenskej kinodistribúcii venujú jedno euro z každej zakúpenej vstupenky do kina deťom, ktoré to potrebujú. Filmári spolu s Nadáciou Pontis vybrali tri projekty, ktorým peniaze poputujú – Centrum Slniečko, Ulita a Mládež ulice.

Centrum Slniečko sa vo svojej pomoci zameriava na deti, ktoré sa stali obeťami alebo svedkami násilia. V Ulite pôsobia terénni a sociálni pracovníci, ktorí sa starajú o to, aby deti z petržalskej časti Kopčany aktívne a zmysluplne využívali svoj voľný čas. Aj Mládež ulice sa venuje deťom, ktoré sa nudia a nevedia, ako využiť svoj voľný čas, ale aj bratislavským deťom a mládeži zo sociálne vylúčených komunít s existenčnými problémami.

„Organizácie, ktoré sa tvorcovia filmu rozhodli podporiť, ukazujú riešenia, ako liečiť boľavú detskú dušu, ako podržať tínedžerov v čase dospievania aj v zložitých životných situáciách. Toto spojenie sme privítali s nadšením a vďakou. Film odráža realitu a veríme, že v divákoch zanechá silnú emóciu, ktorú môžu ďalej preniesť do svojich rodín, vzťahov s deťmi. Výťažok z filmu premeníme na konkrétnu pomoc v krízových a komunitných centrách,“ povedala Anna Podlesná, riaditeľka pre individuálnu filantropiu v Nadácii Pontis. Projekty sa dajú podporiť aj priamo na stránke Dobrej krajiny v sekcii téma – Piata loď.

Symbolickým nositeľom myšlienky kampane je papierová lodička s vizuálom filmu a mottom: Dokonalá rodina sa nedá poskladať tak ľahko ako papierová lodička. Filmový leták, z ktorého si môžu priaznivci filmu Piata loď poskladať lodičku, nájdete na stránke filmu v sekcii o filme, v kaviarni Martinusu na Obchodnej ulici, v predajniach Artforum na celom Slovensku a v niektorých knižniciach a kinách vo väčších aj v menších slovenských mestách.