29. 10. 2013 Nadácia Pontis

Pri obnove dopravného ihriska pomáhali aj žiaci

V areáli Základnej školy v Kvačanoch obnovili dopravné ihrisko. Žiaci už za dopravnou výchovou nemusia dochádzať do okresného mesta.

KVAČANY. S prvotnou myšlienkou obnovy dopravného ihriska prišla riaditeľka Mária Rypáková. Projekt školy pod názvom Na cestách bezpečne podporil Nadačný fond Stredoslovenskej energetiky prostredníctvom nadácie Pontis.
Vlastné dopravné ihrisko škola plánovala vybudovať hlavne preto, že najbližšie ihrisko v Liptovskom Mikuláši je veľmi vyťažené.
„Len veľmi ťažko sme hľadali voľný termín. Ihrisko bude slúžiť nielen žiakom školy, ale keďže je areál otvorený a dostupný verejnosti, bude určite hojne využívaný aj mimo školského vyučovania,“ vysvetlila riaditeľka.
Vykopali aj staré preliezačky Na príprave projektu sa podieľali tiež učitelia, medzi inými Juraj Ďurica. „Pri obnove dopravného ihriska nám veľmi pomohli aj žiaci. V rámci pracovného vyučovania maľovali vyblednuté vodorovné dopravné značenie, pomáhali pri budovaní nových zvislých dopravných značiek, ale aj pri prácach na novej náučnej cestičke neďaleko telocvične,“ povedal J. Ďurica.
Telocvikár Peter Kuchta mal na starosti technickú stránku prác. Spoločnými silami sa im podarilo ihrisko aj trochu rozšíriť.
„Vykopali sme staré preliezačky, urobili drobné terénne úpravy a vytvorili sme aj malý náučný cyklistický chodník.
Potom sme osadili tri tabule s praktickými informáciami pre deti. Dozvedia sa z nich, ako sa na ceste majú správať chodci a cyklisti, no nechýba ani situačný nákres ihriska,“
dodal P. Kuchta s tým, že pre deti to bola veľmi zaujímavá skúsenosť.
Videli ukážku z cvičenia psov Práce ale školákom komplikovalo daždivé a chladné počasie, no nakoniec všetko včas stihli.
Deti podľa J. Ďuricu potešila nielen tvorivá aktivita, ale hlavne to, že sa nemuseli učiť.
„Urobili napriek tomu veľa dobrej práce a na ihrisku im veľmi záležalo. Verím, že keď
ho budovali vlastnými rukami, budú si ho aj viac vážiť,“
doplnil.
Okruh meria takmer päťsto metrov a prví cyklisti sa po ňom previezli uplynulý pondelok.
Slávnostné otvorenie začali požiarnym poplachom. Deti potom videli ukážku z cvičenia policajných psov a zo strechy budovy školy horskí záchranári „zachraňovali“ horolezca visiaceho na lane. Na záver hasiči, polícia a zdravotníci spoločne s deťmi riešili rôzne modelové situácie.
Dopravná výchova je podľa preventistky Anny Poliakovej z Okresného riaditeľstva policajného zboru v Liptovskom Mikuláši pre deti veľmi dôležitá, no často ju v školách podceňujú.
Ihrisko je dobre vybavené „Vítame každú aktivitu, ktorá prispieva k výučbe cestnej premávky a bezpečnému pohybu detí na cestách. Ihrisko je dobre vybavené, má kvalitné dopravné značenie, a tak sa deti môžu naučiť základné pravidlá, ktoré pre pohyb v cestnej premávke potrebujú.
Potešilo by nás, ak by ho mohli využívať aj deti z iných škôl.“
dodala.
„Ihrisko je veľké, páči sa mi , že cestičky vedú pomedzi školské budovy v areáli. Som z Kvačian a určite sa na dopravné ihrisko prídem pobicyklovať aj po vyučovaní,“ povedala žiačka zo štvrtej triedy.
„Na ihrisku sme pracovali aj počas vyučovania, bola to zábava.
Všeličo sme natierali, vozili sme hlinu a pomáhali pri všetkých prácach, aby sme ihrisko čo najskôr dokončili. Bavilo ma to viac, ako sedieť v triede na vyučovaní,“ povedal s úsmevom jeden z kvačianskych siedmakov.