03. 03. 2012 Nadácia Pontis

Srdce pre deti splnilo Julke sen o kúpeľni: Najviac sa teší z vane

S Julkou Turskou (18) sa osud vôbec nemaznal.

Od narodenia bojuje s množstvom diagnóz a lekári jej spočiatku nedávali veľkú šancu na prežitie.

Dievčatko s detskou mozgovou obrnou a genetickou poruchou sa však napriek všetkým útrapám teší zo života a je pre svojich blízkych zdrojom energie. Charitatívny projekt Srdce pre deti Julke uľahčil život tým, že jej pomohol postaviť novú kúpeľňu. Statočné dievča má najväčšiu radosť z novej veľkej vane. Julku mama Vlasta doteraz umývala v starej kúpeľni. Novú postavili rodičia vďaka pomoci projektu Srdce pre deti v prístavbe rodinného domu a prispôsobili ju potrebám dcérky. „Nevydrží stáť, tak sme jej k umývadlu umiestnili sedadlo. Hygiena je teraz oveľa jednoduchšia,“ hovorí mama. V novej kúpeľni pribudla veľká vaňa, keďže Julka miluje kúpanie v teplej vode. „Z novej vane má skutočne veľkú radosť,“ pochvaľuje si mama. Julka sa mame Vlaste narodila ako tretie dieťa. Pred pôrodom nič nenasvedčovalo tomu, že bude postihnutá. „Jej starší súrodenci sú zdraví. Julka sa narodila so šiestimi prstami na nohách a na jednej ruke,“ spomína Vlasta. To bol pre matku prvý signál, že niečo nie je v poriadku. „Navyše sa neprisala, nemala žiadny reflex. Potom sa zistilo, že ide o genetickú záležitosť a že to bude zrejme vážnejšie ako vážne,“ hovorí Vlasta.

Lekári pritom nedávali malému dievčatku veľa šancí na život. Julka mala problém so žalúdkom a všetko čo zjedla, vzápätí vyvrátila. Neskôr prekonala sedem operácií nôh, no tým sa jej trápenie ani zďaleka neskončilo. „Vlani v apríli začala po jedle zmodrievať. Keď sa to jedného dňa po raňajkách stalo opäť, začala som ju kriesiť. Musela absolvovať ďalšiu operáciu pľúc,“ povzdychla si mama. Napriek všetkým problémom by Julku nevymenila ani za nič na svete. „Je neskutočne vďačná za každú drobnosť. Toľko lásky a energie, ktorú nám dáva, nedostaneme od nikoho iného,“ dodala statočná Vlasta Turská. Jej milovaná dcérka síce nerozpráva, no s mamou komunikuje objatiami a úsmevom.

Žiadosti môžete stále posielať
Nový Čas chce pomôcť čo najviac trpiacim deťom na Slovensku! Individuálne žiadosti môžete posielať celoročne, infolinka: 0911 522 554 v pracovných dňoch od 8. do 16. hod., alebo e-mail: srdcepredeti@nadaciapontis.sk. Nemocnice sa môžu zapojiť do grantového programu do 31. marca 2012. Žiadosti neziskových organizácií možno posielať do 9. apríla 2012. Komunikáciu ohľadne projektov s Nadáciou Pontis veďte prioritne registrovaním prostredníctvom portálu www.darca.sk. Tu nájdete aj postup predkladania žiadostí a všetky podrobnosti.