11. 06. 2015 Zodpovedné podnikanie

Tsunami elektronického odpadu

Až 90 % svetového elektronického odpadu v hodnote 19 miliárd dolárov sa vyváža na nelegálne skládky.

©baselactionnetwork/flickr.com

Počítače, smartfóny a ďalšie elektronické vymoženosti končia na „odpadkovej hore“ prevažne v rozvojových krajinách v Afrike a Ázií. Tá by v roku 2017 mala dosiahnuť neuveriteľných 50 miliónov ton. Informovala o tom nová správa OSN pre životné prostredie (UNEP).

„Čelíme nástupu bezprecedentného tsunami elektronického odpadu z celého sveta,“ povedal výkonný riaditeľ UNEP Achim Steiner.

Export nebezpečného odpadu z EÚ a krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) je zakázaný. Avšak, podľa UNEP, tisíce ton elektronického odpadu sú nepravdivo označované za použitý tovar a sú vyvážané do rozvojových krajín, zverejnil portál theguardian.com.

UNEP varuje pred rastúcim množstvom elektronického, komunálneho či potravinového odpadu, ktoré má viditeľný dopad na životné prostredie, zdravie a ekonomiku. Krajiny zároveň prichádzajú o významné množstvo prírodných zdrojov ako meď či zlato. Elektronický odpad je nielen globálnym nebezpečenstvom pre životné prostredie, je to zároveň rastúci, multimiliardový kriminálny biznis. UNEP preto vyzýva krajiny, aby posilnili vnútroštátne právne predpisy v oblasti vyvážania odpadov a recyklácií.

Správa UNEP s názvom “Waste Crimes, Waste Risks: Gaps and Challenges In the Waste Sector”, obsahuje niekoľko odporúčaní pre krajiny – zvyšovanie povedomia o stave nebezpečného odpadu, o praní špinavých peňazí v odvetví odpadov, posilňovanie vnútroštátnej legislatívy, podpora preventívnych opatrení a mnohé iné.

Autorkou je Dominika Sokolovská, stážistka v tíme zodpovedného podnikania Nadácie Pontis