27. 02. 2021 Filantropia

Vďaka vašej podpore Srdce pre deti pomáha už 14 rokov!

Uplynulý rok bol ťažký pre mnohých z nás. Azda neexistuje človek, ktorému by sa nezapísal do pamäti. Aj v tejto ťažkej dobe však zostaňme naďalej ľuďmi.

Vďaka vašim darom môže Srdce pre deti každý deň robiť úžasné veci. A práve to je niečo, čo dnes potrebujeme ako soľ. Dobro, ktoré nám všetkým dáva nádej, že všetko zlé raz skončí. Pretože dopady, ktoré má aktuálna situácia na niektoré rodiny, nám stále ukazujú, že pomoci nikdy nie je dosť.

Srdce pre deti prešlo ešte v roku 2019 niekoľkými zmenami. Spustili sme novú formu pomoci, ktorá sa primárne zameriava na inkluzívne vzdelávanie. To zlepšuje a vytvára podmienky na kvalitné vzdelávanie detí so zdravotným alebo sociálnym znevýhodnením. Veľkou zmenou prešla následne v roku 2020 aj naša webstránka, ktorej cieľom bolo zjednodušiť prístup k informáciám a k pomoci pre darcov aj žiadateľov.

Komu sme vďaka vám pomohli?

Jedným z podporených je aj nadaný chodec, Daniel Kováč, ktorý má neľahký život. Pochádza zo skromných pomerov, má 12 súrodencov, v mladom veku prišiel o otca a nejaký čas žil aj v detskom domove. Daniel je však obrovský talent, už dnes vďaka našej podpore, ktorá mu umožnila trénovať, vzbudzuje medzi súpermi rešpekt.

Tvrdý tréning, bez ktorého to nejde, je ale nákladný. Od oblečenia a obuvi, až po ubytovanie a stravu, na ktoré v jeho rodine nezostávali peniaze. Všetci veríme, že vďaka Srdcu pre deti nás bude hrdo reprezentovať na olympijských hrách.

Ako hovorí Michal Maruška, COO Ringier Axel Springer SK: „Jeho príbeh je inšpiráciou a nádejou zároveň.”

V decembri mal premiéru na majstrovstvách SR na 50 km trati a vo veľkej konkurencii obsadil skvelé 2. miesto. Najbližšie ho už v marci čaká ďalšia „50tka” a možnosť kvalifikovať sa do OH v Tokiu, kam zo Slovenska posielame len 2 chodcov. Prvým je Matej Tóth a druhá miestenka je stále otvorená.

Michal Maruška: „Danielov príbeh je iný. Uvedomujem si, že okolo nás sú tisícky ľudí, ktorí potrebujú elementárnu pomoc na to, aby vôbec mohli viesť dôstojný život. My v Ringier Axel Springer cítime svoju spoločenskú zodpovednosť a preto sa snažíme prostredníctvom projektu Srdce pre deti pomôcť aspoň niektorým z nich. Príbeh Daniela nás všetkých zaujal. Nie je to ten typický, s akými sa, žiaľ, stretávame. Jeho je o obrovskej túžbe, talente, drine a vytrvalosti. Daniel zobral osud a budúcnosť do svojich rúk a my mu chceme na jeho ceste na olympiádu maximálne pomôcť.“

Rozhovor s Danielom Kováčom si môžete prečítať na šport.sk.

Pomáhame, ako sa dá

Srdce pre deti neposkytuje len podporu v rámci inkluzívneho vzdelávania, ktoré síce stále predstavuje hlavnú oblasť pomoci, ale venuje sa aj iným formám podpory.

Michal Maruška: „Naším cieľom je pomôcť tam, kde je to potrebné a čo najviac, ako je to možné. Preto sme vďační za každú podporu od ľudí aj firiem, ktoré to cítia rovnako ako my a rozhodli sa prispieť projektu Srdce pre deti. Okrem podpory inkluzívneho vzdelávania vieme vďaka ich príspevkom sprostredkovať ohrozeným rodinám nábytok a vybavenie domácnosti, drogériu, ako aj oblečenie.”

Napríklad aj vďaka podpore DM Drogerie, ktorá už programu niekoľko rokov pravidelne pomáha, rozdáme každý rok mnohým rodinám balíčky s potravinami, hygienickými potrebami a drogériou, ktorá je pre väčšinu z nás úplnou samozrejmosťou.

Korona priťažila už aj tak skúšaným rodinám

Srdce pre deti kontinuálne pomáha viacerým žiadateľom. Aktuálne zbiera pomoc aj pre 2 detičky s ťažkým zdravotným znevýhodnením, ktoré im nedovoľuje vzdelávať sa ako ostatným rovesníkom. Osemročná Majka nutne potrebuje vybavenie na dištančné vzdelávanie. Notebook, monitor a klávesnica je však pre rodinu, v ktorej pracuje len Majkin otec a aj to za minimálnu mzdu, veľkou položkou.

Dominik nedávno oslávil 12 rokov. Má ťažké zdravotné znevýhodnenie, 24 hodín denne musí byť pripojený na tracheostómii. Nechodí, nedokáže sedieť ani udržať hlavičku. Dominik potrebuje 100 % starostlivosť a rehabilitácie, za ktorými musí dochádzať. Keďže kvôli svojmu stavu nechodí do žiadneho vzdelávacieho zariadenia, ÚPSVaR (úrad práce) mu odmietol priznať príspevok na automobil. Rodine sa však podarilo na auto získať peniaze od viacerých darcov. Pre Dominika sa v rámci programu zbierajú príspevky na palivovú kartu.

Pomoc bude smerovať aj na vybavenie priestorov pre OZ Detičky Lastovičky, ktoré pomáha v inklúzii zdravotne znevýhodnených detí v Medzilaborciach a okolí. Príspevok poputuje na vybavenie dvoch terapeutických miestností – multisenzorickej Snoezelen miestnosti a špeciálnej senzomotorickej herne. Oba priestory budú môcť využívať deti so zdravotným znevýhodnením, ako aj ich intaktní rovesníci, čím centrum prispeje k inkluzívnemu vzdelávaniu.

Inkluzívna škôlka v Ružinove, ktorá sa venuje aj deťom s Downovým syndrómom, tiež potrebuje pomoc. Túto škôlku navštevuje aj 5-ročný Maximko, ktorý po predchádzajúcich neúspešných pokusoch konečne našiel miesto, ktoré mu prospieva. Cieľom zbierky je uhradenie nákladov na asistentku pre Maximka po dobu jedného roka.

Srdce pre deti je charitatívny projekt vydavateľského domu Ringier Axel Springer SK, ktorý spravuje Nadácia Pontis. Všetky režijné náklady projektu hradí vydavateľstvo Ringier Axel Springer SK, a tak každý váš príspevok putuje v plnej výške na pomoc deťom.

Prečo sa Ringier Axel Springer SK angažuje v charitatívnej oblasti?

Michal Maruška: „Denne sa stretávame s nespravodlivosťou a potrebou zastupovať miesto štátu a úradov tam, kde nedovidia. Sme si vedomí spoločenskej zodpovednosti a vplyvu našich médií, preto je pre nás prirodzené využiť tento vplyv na osvetu a pomoc. Netreba zabúdať, že všetci sme len ľudia a situácia, v ktorej sa nachádzajú niektoré rodiny, môže kedykoľvek postihnúť hocikoho z nás. Ringier Axel Springer ako spoločnosť pravidelne prispieva na Srdce pre deti a súčasne motivujeme aj našich zamestnancov, spolupracovníkov a čitateľov k ľudskosti a pomoci.”

Ďakujeme, že zostávate ľuďmi. Prispieť môžete na www.srdcepredeti.sk alebo jednoducho cez SMS s textom SRDCE na číslo 871. Cena SMS je 5€.