18. 11. 2013 Zodpovedné podnikanie

Vodná stopa výrobkov: Koľko vody skutočne spotrebujeme?

Voda skrytá vo výrobkoch, ktoré využívame alebo konzumujeme, tvorí najväčší podiel našej celkovej spotreby vody.

Dennodenne ju pijeme, využívame pri domácich prácach, výrobe energie, doprave a starostlivosti o ekosystém. Voda je pre náš svet nenahraditeľná. Viete však koľko litrov vody sa skutočne spotrebuje pri výrobe produktov či rôznych činnostiach?

Vodná stopa

Pod vodnou stopou výrobku sa myslí celkové množstvo sladkej vody, ktoré je potrebné pri jeho výrobe a používaní alebo konzumácii. Výslednú hodnotu vodnej stopy tvorí súčet celkovej priamej a nepriamej spotreby vody za celý životný cyklus. Nepriama spotreba vody hovorí o tom, koľko skrytej alebo „virtuálnej“ vody je potrebnej pri výrobe konkrétneho produktu alebo realizácii konkrétnej služby.

Vodné stopy všetkých produktov a služieb, ktoré spotrebujeme a využijeme predstavujú našu osobnú vodnú stopu. Výskum vedcov z Univerzity v Twente v Holandsku vyčíslil hodnotu celosvetového priemeru vodnej stopy na spotrebiteľa na 3 800 l/deň. Uveďme si aspoň niektoré príklady produktov, ktoré výrazne zvyšujú našu vodnú stopu.

1 kg hovädzieho steaku = 15 415 litrov vody

Mäso patrí medzi potraviny s najväčšou vodnou stopou, a to najmä hovädzie. Na výrobu 1 kg hovädzieho mäsa je potrebných viac ako 15-tisíc litrov vody. Tento objem by naplnil až 143 akvárií. Voda, ktorú priamo vypije dobytok, tvorí len malú časť. Najviac vody sa spotrebuje pri pestovaní plodín, zvyčajne sóje alebo kukurice, ktorými sa hovädzí dobytok kŕmi.

Keď si  budete najbližšie pochutnávať na šálke kávy, spomeňte si na fakt, že jej vodná stopa je 132 litrov vody. Stojí preto za zváženie, či by ste šálku kávy nemohli vymeniť za šálku čaju, ktorej vodná stopa je omnoho nižšia.

Každý z nás ich pozná, každý z nás ich určite nosí a rád nakupuje stále nové. Reč je o džínsoch. Vedeli ste, že vodná stopa jedného páru džínsov predstavuje 9 982 litrov vody, čo zodpovedá 9 hodinám polievania záhrady? Voda je potrebná pri pestovaní bavlny, šití, bielení džínsov a samozrejme na ich opakované pranie.

Nepriama spotreba vody tvorí najväčší podiel našej celkovej spotreby. Jej hodnotu môžeme znížiť rôznymi spôsobmi. Môžeme napríklad vyhadzovať menej jedla, používať recyklovaný papier alebo nakupovať menej oblečenia. Pokiaľ ste nevypili celý pohár vody, nevylejte ju do drezu len tak. Polejte ňou izbové kvety, ktoré sa vám za to určite poďakujú.

Tu si môžete pozrieť vodnú stopu na obyvateľa ktorejkoľvek krajiny.

Zdroje: euractiv.sk, generationawake.eu, imagineallthewater.eu