27. 11. 2023 Filantropia

Zuzana Ceralová Petrofová: Komunisti jej rodine vzali továreň na klavíry. Dnes ako úspešná podnikateľka podporuje hudobné talenty

Hudobnej škole sa Zuzana Ceralová Petrofová ako dieťa vyhýbala. Vyštudovala farmáciu, no namiesto lekárne vedie rodinnú firmu, ktorá je najväčším výrobcom akustických klavírov a pianín v Európe. Do umeleckých škôl sa dnes vracia netradičným spôsobom. Vypočujte si podcast Impact Talks, v ktorom prinášame inšpiratívne príbehy filantropov a filantropiek a búrame tabu spojené so slovom filantropia.

Meno Petrof pozná celý hudobný svet. Za klavírom z Hradca Králové sedával Marcello Mastroianni aj Paul McCartney, americká speváčka Billie Eilish na ňom zložila skladbu No Time to Die k rovnomennej bondovke.

Na klavíroch svetovo uznávanej značky hrajú nielen celebrity, ale aj nadané deti z bežných rodín. Vďaka nápadu Zuzany Ceralovej Petrofovej dostalo zatiaľ 75 umeleckých škôl zadarmo nové hudobné nástroje v hodnote viac ako 11 miliónov českých korún.

„Moja rodina vždy pomáhala ľuďom, pradedo postavil v Hradci Králové celú štvrť.“

Projekt Piana do škol sa nerodil ľahko, po počiatočnom odmietnutí skončil v zásuvke. Všetko zmenila zrušená objednávka na kontajner plný klavírov smerujúcich do Číny a jeden telefonát.

V podcaste sa dozviete:

• ako rodina Petrof pomáhala v minulosti a čo robí dnes,
  • čo ich spája so zakladateľom obuvníckeho impéria Tomášom Baťom,
  • prečo si svoju znárodnenú fabriku po páde komunistického režimu museli kúpiť,
  • čo má covid, Čína a Taiwan spoločné s projektom Piana do škôl,
  • prečo sa pri ňom spojili s rodinnou nadáciou Komárkovcov,
  • ako Petrof Art Family podporuje umelcov a umelkyne.

Zuzana Ceralová Petrofová pokračuje v rodinnej tradícii výroby klavírov, ktorú založil v roku 1864 Antonín Petrof. Ako riaditeľka sa musela popasovať s mnohými krízami vrátane prepadu predaja počas pandémie, keď hrozilo prepúšťanie zamestnancov.

„Meno nosím na čele. Mám veľkú zodpovednosť voči predkom a keď sme sa po revolúcii do toho pustili, nemôžeme to vzdať. Tak sme boli doma vedení, že sa veci nevzdávajú,“ hovorí úspešná podnikateľka o riešení problémov.

Príklad z rodiny prenáša ďalej

Udržať firmu stojí nemalé úsilie. „Vždy mi dá silu, že tá značka stojí za to, že ju poznajú ľudia na celom svete a majú ju radi. A keď pianista ukáže po koncerte na nástroj, pokloní sa a ľudia mu zatlieskajú, to je to, prečo to robíme,“ odpovedá na otázku, odkiaľ čerpá energiu.

Zuzana Ceralová Petrofová je oduševnenou podporovateľkou kultúry a hudobných talentov. Starú výrobnú halu v areáli továrne prerobili na moderné kultúrne centrum s hudobnou kaviarňou a koncertnou sálou, kde sa stretávajú klavírni virtuózi, mladé talenty aj priaznivci umenia.

Jej myšlienka vymeniť nevyhovujúce hudobné nástroje v základných umeleckých školách za nové sa vďaka spolupráci s filantropmi Karolom a Štěpánkou Komárkovcami zmenila doslova na celonárodnú akciu. Pomáhanie považuje Zuzana Ceralová Petrofová za prirodzenú vec.

„Máme to v sebe. Históriu rodiny mám s pomocou archivárov starostlivo spísanú. Moja rodina vždy pomáhala ľuďom, pradedo postavil v Hradci Králové celú štvrť. Keď to máte v rodine a vidíte príklady, že to ide a že je to jednoducho normálne, tak to prenášate ďalej,“ vysvetľuje svoj pohľad na filantropiu.

Kto je Zuzana Ceralová Petrofová

Predstaviteľka piatej generácie rodiny Petrof pracuje v spoločnosti Petrof takmer štvrťstoročie, už dvanásty rok ako prezidentka. Za svoje manažérske schopnosti získala mnoho prestížnych ocenení, je Manažérkou roka 2014, pred pár rokmi ju v ankete TOP Ženy Česka 2020 uviedli do Siene slávy. Pravidelne sa objavuje v rebríčku najvplyvnejších žien časopisu Forbes.

S rodinou žije v Hradci Králové. Každý deň si ide zaplávať, rada varí, chodí na huby aj na rockové koncerty.

Do Bratislavy prišla nedávno na pozvanie Nadácie Pontis ako hostka diskusného večera Impact Talks na tému Ženy a filantropia. Vyjadrila nádej, že projekt darovania nových klavírov pre umelecké školy by sa po vzore našich českých susedov mohol rozbehnúť aj na Slovensku.

Impact Talks

V podcaste Impact Talks vám predstavujeme osobnosti z biznisu, kultúry a športu, ktoré búrajú zaužívané predstavy o filantropii. Srdciarov, ktorí pomáhajú intuitívne, aj tých, ktorí sa snažia o čo najväčší spoločenský dopad. Lebo filantropia je pestrá a zďaleka nie je iba o rozdávaní peňazí.

Podcast vzniká v spolupráci s portálom Aktuality.sk a moderuje ho Milan Junior Zimnýkoval.

Ak sa vám páčil, podporte jeho výrobu a vypočujte si ešte viac filantropických príbehov.

Impact Talks môžete podporiť na tomto linku.