Dobre spravovaná firma

Za dodržiavanie princípov Corporate Governance

Ocenenie Via Bona Slovakia 2019 v kategórii Dobre spravovaná firma získala Československá obchodná banka.

Cenu „Dobre spravovaná firma – Corporate Governance Leader“ udeľujeme v spolupráci so Slovenskou asociáciou Corporate Governance (SACG) za spravovanie spoločnosti v súlade s princípmi kódexu o riadení spoločností, –  t.j. kódexu Corporate Governance (§20 ods. 6 zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve). Cena je zameraná na vyzdvihnutie, poďakovanie a verejné uznanie firmám, ktoré vo svojich firemných hodnotách presadzujú princípy Corporate Governance. Týka sa to nielen efektívnej správy a riadenia, ale aj udržiavania vysokej úrovne morálnej a etickej integrity a budovania kultúry dôvery, na základe férových a transparentných vzťahov so zainteresovanými stranami. Odborná komisia vyhodnocuje úroveň dodržiavania základných princípov Corporate Governance, ktoré upravujú vzťahy vo vnútri firmy a vzťahy firmy s jej okolím na princípe otvorenosti, poctivosti a zodpovednosti:

• princíp otvorenosti: znamená taký prístup k zverejňovaniu informácií o firme, ktorý vytvára dôveryhodné vzťahy medzi akcionármi, zamestnancami, veriteľmi, dodávateľmi, odberateľmi a ďalšími zainteresovanými stranami.
  • princíp poctivosti: vyžaduje si predkladanie pravdivých informácií o hospodárení a zámeroch spoločnosti.
  • princíp zodpovednosti: vyžaduje od členov predstavenstva a členov dozornej rady, aby prijali zodpovednosť za svoje rozhodnutia a vysvetlili svoje konanie akcionárom a ostatným zainteresovaným stranám.

Do súťaže môžu byť nominované spoločnosti, ktoré sa prihlásili k dodržiavaniu princípov Kódexu správy spoločností na Slovensku 2016 (www.sacg.sk) alebo k inému kódexu Corporate Governance, ktorý vychádza z princípov správy spoločností vydaných Organizáciou pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Kódexy Corporate Governance sú postavené na zásade „dodržiavaj alebo vysvetli“, preto spoločnosti, ktoré sa prihlásia k dodržiavaniu princípov kódexu zverejňujú vyhlásenie Corporate Governance, v ktorom sa vyjadria k dodržiavaniu jednotlivých princípov kódexu, a v prípade, že spoločnosť niektorý princíp zatiaľ neuplatňuje v plnom rozsahu, vo vyhlásení podá vysvetlenie.

Podľa platného Štatútu budú akceptované len nominácie prostredníctvom online formulára.

Víťaz ocenenia Dobre spravovaná firma by mal otvorene komunikovať so svojimi akcionármi, zamestnancami, obchodnými partnermi, ale aj susedskou komunitou a všetkými stranami, ktoré svojou činnosťou ovplyvňuje, a v duchu princípov Corporate Governance všetkých informovať o svojom vnútornom fungovaní a svojich podnikateľských plánoch.

Elena Kohútikovápredsedníčka Správnej rady Slovenskej asociácie Corporate Governance

Uzávierka nominácií je 15. marca 2021.

Ako pomôcku pri vypĺňaní nominačného hárku môžete použiť tento dokument.

S Vašimi otázkami ohľadom nominácie na špeciálnu cenu Vám rada pomôže:

Zuzana Kováčová

programová manažérka

zuzana.kovacova@nadaciapontis.sk

Zuzana má na starosti hodnotiaci proces ocenenia Via Bona Slovakia. Okrem toho administruje Chartu diverzity Slovensko, komunikuje so signatármi a zastrešuje aktivity Charty.

Nominačný formulár pre cenu Dobre spravovaná firma

Prepájame firmy, mimovládne organizácie, štátne inštitúcie, komunity a jednotlivcov, aby sme spoločnými silami dosiahli pozitívne zmeny vo vzdelávaní, v zodpovednom podnikaní a v boji proti korupcii a chudobe. V týchto témach sme aj experti.