Pro bono („pre verejné dobro“) znamená, že firma bezplatne a v biznis kvalite poskytuje expertízu mimovládnym organizáciám. Odborníci z firiem tak dostávajú možnosť využiť svoje vedomosti a zručnosti v prospech spoločnosti.

Pro Bono Tréningy sú skvelým spôsobom ako začať s expertným dobrovoľníctvom aj vo vašej firme.

Ako to funguje?

Tréningy organizujeme celoročne každý mesiac. Na základe spätnej väzby z minulých ročníkov sa nám osvedčil celodenný formát (9:00 – 16:00). Formát závisí od témy a kapacity školiteľa. Nie je teda fixný.

Proces prihlasovania funguje na báze online výzvy, ktorú zverejníme na stránke Nadácie Pontis, na Facebooku a tiež zašleme na databázu vyše 3400 neziskoviek a škôl. Výzvu zverejňujeme prvý týždeň v mesiaci a tréning uskutočňujeme posledný štvrtok alebo piatok toho istého mesiaca (v prípade potreby, vieme termíny prispôsobiť školiteľom).

Školiteľom zasielame pred tréningom otázky od účastníkov, aby sa mohli pripraviť a obsah prispôsobiť záujmu konkrétnej cieľovej skupiny. Po tréningu zbierame od účastníkov spätnú väzbu, ktorú zašleme školiteľom.

Od firmy sa očakáva:

• Dodanie podkladov (obsah tréningu, profil školiteľa)
  • Doladenie termínu, času, kapacity a miesta školenia (väčšina tréningov sa uskutočňuje priamo v priestore firmy)

Nadácia Pontis následne zabezpečí proces prihlasovania a komunikáciu s neziskovkami.

Témy tréningov

Témy tréningov sa prispôsobujú potrebám neziskového sektora. Nižšie nájdete prehľad tém, o ktoré je v rámci sektora záujem. Môžete si navrhnúť aj vlastnú tému. Odborníci z Nadácie Pontis vám poradia, ako ju uchopiť tak, aby bola prínosná pre mimovládky.

PR a média

• Ako robiť dobré PR
  • Využívanie sociálnych médií
  • AdWords pre neziskovky
  • Práca s médiami
  • Storytelling
  • Ako napísať dobrý článok
  • Email marketing
  • Kampane a kreatíva

Soft skills

• Komunikačné a prezentačné zručnosti
  • Leadership
  • Ako nevyhorieť
  • Motivácia a hodnotenie zamestnancov / Efektívna spätná väzba
  • Time management

Právne témy

• Novely zákonov
  • GDPR
  • Právne aspekty podnikania v neziskovom sektore
  • Právo duševného vlastníctva
  • Exekúcie

Zručnosti

• Obchodné zručnosti – Ako osloviť / udržať si nových partnerov pre spoluprácu
  • Excel
  • Finančný manažment
  • Grafika
  • Projektový manažment
  • Mzdy a personalistika
  • Analýza dát (Google Analytics a pod.)

Benefity pre firmy

Zvýšenie hodnoty značky a zviditeľnenie dobrého mena firmy v komunite

Zlepšenie prezentačných a komunikačných zručností zamestnancov

Čas, ktorí si školitelia na aktivitu vyhradia je presne daný, vopred komunikovaný a prispôsobený kapacitám školiteľa

Výmena skúseností medzi súkromným a neziskovým sektorom

Veľký dopad pomoci za relatívne krátky čas

Za jeden deň sa vyškolí množstvo organizácií z viacerých oblastí a tí môžu znalosti ďalej škálovať a využiť na verejnoprospešné aktivity

Prepájame firmy, mimovládne organizácie, štátne inštitúcie, komunity a jednotlivcov, aby sme spoločnými silami dosiahli pozitívne zmeny vo vzdelávaní, v zodpovednom podnikaní a v boji proti korupcii a chudobe. V týchto témach sme aj experti.