Hra Zachráň si svojho Afričana aj o citovom vydieraní

Na tohtoročnom festivale Pohoda sa predstavili aj mladí herci z divadla Lab s hrou Zachráň si svojho Afričana.

Herci z Divadla Lab počas hry Zachráň si svojho Afričana.

Žiadne kulisy, len päť mikrofónov a päť celebrít, ktoré pripravujú svoj benefičný večer pre Afriku. Z toho, čo začína ako profesionálna príprava charitatívnej akcie sa však veľmi rýchlo vykľuje emocionálne vydieranie, falošné príbehy a osobné ambície moderátorov. Hra Zachráň si svojho Afričana v podaní mladých hercov z Divadla Lab nie je o cynizme a politike, ale o nás - o ľuďoch, ktorí na podobné zbierky prispievame. Študenti z Divadelnej fakulty VŠMU priniesli v piatok na festival Bažant Pohoda hru bez násilného moralizovania. Hru, ktorá upozorňuje aj na to, že nechceme vidieť spokojné africké deti ako skôr svoje vypraté svedomie.

V diskusnom stane DobraKrajina.sk herci 3. ročníka herectva VŠMU odohrali hru Ingrid Lausund, ktorá sa venuje téme Afrika. Už len samotný názov kontinentu v nás spúšťa úzkostnú reakciu. Protagonisti sa však hry, ktorú režíroval Roman Maroš, zhostili originálne. Divadlu nechýbal humor a hoci boli jednotlivé postavy čierno-biele, na jednej strane karieristka hľadiaca iba na svoj moderátorský výstup a na druhej citlivejšia povaha odmietajúca participáciu na pseudo pomoci, príbehu to vôbec neuškodilo. Práve naopak. Charakterové črty celebrít sa počas prípravy benefičnej akcie rysovali stále výraznejšie a vznikali tak konfliktné, ba až absurdné situácie. Z celého večera sa na javisku stáva fraška, z ktorej napokon najhoršie vychádzajú donori, pre ktorých je pokrytecký večer určený.

Aj keď sa publiku nedostáva odpovede na riešenie problémov v Afrike, mnohí v hľadisku sa začnú pýtať, prečo vlastne prispievame na podobné zbierky a čo to pre samotnú charitu znamená.

Komentáre