Konferencia Rozvoj a demokracia opäť prinesie zahraničných expertov v oblasti rozvoja

Konferencia Rozvoj a demokracia sa bude venovať spolupráci krajín V4 a zapojeniu firiem do rozvojovej spolupráce

Na minuloročnej konferencii sa zúčastnila aj Amina C. Mohamed, kenská ministerka.

Krajiny V4 sú prítomné v mnohých rozvojových krajinách. Viac ako 20 rokov odovzdávajú skúsenosti a problémy, ktorými si počas transformačného procesu prešli. Ako by mali krajiny V4 intenzívnejšie spolupracovať v oblasti rozvojovej spolupráce aj vzhľadom k súčasnej situácii v krajinách Východného partnerstva ako sú Ukrajina, Moldavsko či Gruzínsko? Smerujú financie do cieľových krajín efektívne? Čo môžeme na Slovensku urobiť preto, aby sa aj naše firmy angažovali v oblasti pomoci chudobným a rozvinutým krajinám? Aj týmito témami sa bude zaoberať Konferencia Rozvoj a demokracia, ktorá prinesie slovenských i zahraničných expertov v oblasti rozvoja.

Konferencia sa bude venovať spolupráci krajín V4

„Za 25 rokov budovania demokracie sme získali dôležité skúsenosti s integračnými procesmi, budovaním inštitúcií a občianskej spoločnosti. Je prirodzené, že o naše skúsenosti sa delíme s našimi partnermi nielen v európskom susedstve, ale aj na Balkáne a v ďalších rozvojových krajinách,“ vysvetľuje Lenka Surotchak, riaditeľka Nadácie Pontis. Konferencia, ktorá sa uskutoční v stredu 15. októbra v Austria Trend Hoteli, ponúkne zaujímavú diskusiu rôznych aktérov zo západnej Európy a krajín V4. „Cieľom konferencie je podporiť ich spoluprácu, zvýšiť efektivitu vynaložených finančných prostriedkov a vytvoriť väčší dopad pomoci Slovenska a ďalších krajín v cieľových krajinách,“ dodáva.

Ako môžu slovenskí podnikatelia pomáhať v zahraničí?

V súčasnosti sa čoraz väčší dôraz kladie aj na zapojenie podnikateľov do rozvojovej spolupráce. Na Slovensku, ale aj v susedných krajinách ešte aktívne zapájanie firiem do rozvojovej spolupráce v zahraničí chýba. Melissa Whellams z Kanady, Melina Heinrich z Veľkej Británie a Georg Schoen z Rakúska počas konferencie predstavia inšpiratívne príklady zodpovedného podnikania firiem v rozvojových krajinách. Na konferencii nebude chýbať ani riaditeľ poľskej mimovládnej organizácie Solidarity Fund, Krzystof Stanowski, ktorý bude hovoriť o tom, ako môže V4 pomáhať v transformačnom procese krajinám Východného partnerstva – Moldavsku, Gruzínsku či Ukrajine. O tom, nakoľko sú tranzičné skúsenosti krajín V4 relevantné pre susedné krajiny EÚ a či majú štáty V4 čo ponúknuť v oblasti demokratizácie, podpory dobrej správy vecí verejných alebo predvstupových procesov do EÚ, budú diskutovať Jerzy Pomianowski, riaditeľ nezávislej grantovej inštitúcie European Endowment for Democracy.

Počas poobedných diskusných panelov budú zahraniční odborníci diskutovať o budúcnosti globálneho vzdelávania, inováciách a nových výzvach pre krajiny V4 v oblasti rozvojovej spolupráce, občianskej angažovanosti na západnom Balkáne a mnohých ďalších témach.

Nadácia Pontis, ktorá konferenciu organizuje v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí pôsobí v Bielorusku, v krajinách západného Balkánu, ale aj v Moldavsku, Keni a v Tunisku. Zároveň vzdeláva o zahraničnej spolupráci aj na Slovensku. „Príbeh našej nadácie je súčasťou príbehu Slovenska. Najprv sme získali veľa skúseností aj praktickej pomoci od vyspelých krajín. Dnes splácame náš dlh a delíme sa o to, čo sme sa za takmer dvadsať rokov naučili - naše skúsenosti z tranzície, poznatky z budovania občianskej spoločnosti, spolupráce s firmami, o zodpovednom podnikaní či verejnej politiky,” hovorí Lenka Surotchak, riaditeľka Nadácie Pontis, podľa ktorej je dôležité, aby Slováci boli informovaní aj prostredníctvom neziskoviek a médií, kam smerujú poplatky daňových poplatníkov a boli hrdí na krajinu, ktorá má čo ponúknuť ostatným krajinám na ceste demokracie, občianskej participácie či v rozvojových krajinách.

Prečítajte si program Konferencie Rozvoj a demokracia.

Komentáre