Index udržateľnosti občianskej spoločnosti

Index udržateľnosti neziskových organizácií (IUMVO) je kľúčový analytický nástroj, ktorý meria vývoj občianskeho sektora v regióne strednej a východnej Európy a v Eurázii. Viac ako 20 rokov sleduje index vývoj občianskej spoločnosti v 24 krajinách. Skúma celkové priaznivé prostredie, ktoré vplýva na občiansku spoločnosť. Zameriava sa na právne prostredie, organizačnú kapacitu, finančnú životaschopnosť, obhajobu záujmov, poskytovanie služieb, infraštruktúru a vnímanie mimovládnych organizácií verejnosťou. Index vytvorila Americká agentúra pre medzinárodný rozvoj v spolupráci s lokálnymi organizáciami v každej z krajín.

Index udržateľnosti občianskej spoločnosti za rok 2018

Rok 2018 sa niesol v téme vraždy mladého investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Vražda spôsobila verejné znepokojenie a viedla k vlne masových protestov na Slovensku i vo svete. Objavili sa totiž tvrdenia, že streľba sa týkala investigatívnej práce Jána Kuciaka, ktorú vykonával pre spravodajský portál Aktuality.sk. Tieto dohady neskôr potvrdila slovenská polícia. Kuciak bol prvým novinárom, ktorý bol zabitý pre svoju prácu, od vzniku samostatného Slovenska.

Prečítajte si celý Index udržateľnosti občianskej spoločnosti v anglickom jazyku.

2. marca pochodovalo v Bratislave 25 000 ľudí na pamiatku Jána a Martiny. Neformálna iniciatíva Za slušné Slovensko následne zorganizovala ešte niekoľko piatkových protestov. Týždeň od prvého protestu demonštrovalo v Bratislave až 60 000 ľudí – išlo o najväčšiu demonštráciu na Slovensku od Nežnej revolúcie v roku 1989. Protesty sa konali vo viac ako 48 mestách po celom Slovensku a v 17 mestách po celom svete. Iniciatíva pokračovala v organizovaní demonštrácií v rokoch 2018 a 2019, pričom žiadala dôkladné a nezávislé vyšetrenie týchto vrážd.

Politická kríza vyvrcholila výmenou na ministerských postoch, odvolaním prezidenta Policajného zboru,  odstúpením predsedu vlády Róberta Fica, zatknutím Mariána Kočnera a obžalovaním štyroch osôb z prípravy vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

V novembri 2018 sa konali voľby do orgánov samosprávy obcí. O politické funkcie sa uchádzal historicky najvyšší počet jednotlivcov z neziskového sektora, pričom mnohí z nich vyhrali, čo naznačuje trend vstupu aktivistov občianskej spoločnosti do politiky.

Celková udržateľnosť mimovládnych neziskových organizácii (MNO) sa v roku 2018 mierne zhoršila, pretože sa často stávali predmetom intenzívnej antikampane. Pozitívny vývoj bol zaznamenaný najmä vo verejnej podpore – vplyvom veľkého napätia v spoločnosti sa tento sektor aktivoval, a to nielen v hlavnom meste, ale aj v regiónoch. V ostatných dimenziách udržateľnosti MNO neboli zaznamenané žiadne zmeny.

Podľa ministerstva vnútra Slovenskej republiky bolo v roku 2018 registrovaných na Slovensku 54 847 MNO. Toto číslo zahŕňa:

Počet organizácií

52 079 občianskych združení

509 neinvestičných fondov

1 673 neziskových organizácií poskytujúcich verejnoprospešné služby

116 subjektov s medzinárodným prvkom

470 nadácií

Viac informácií

Pre viac informácií prosím kontaktujte Nadáciu Pontis na pontis@nadaciapontis.sk.

Pre viac informácií o Indexe kontaktujte programovú manažérku:

Kristína Marušová

programová manažérka

krtistina.marusova@nadaciapontis.sk

Zodpovedá za manažment Fondu pre transparentné Slovensko a tiež pripravuje každoročnú správu o stave neziskového sektora na Slovensku. Zaujímajú ju témy zlepšenia narábania s verejnými zdrojmi, zvyšovania transparentnosti a boja proti korupcii.

Predchádzajúce reporty