Zodpovedná veľká firma

Za komplexný a výnimočný prístup k zodpovednému podnikaniu

Ocenenie Zodpovedná veľká firma udeľuje Nadácia Pontis firmám s viac ako 250 zamestnancami za komplexný a výnimočný prístup k zodpovednému podnikaniu. V prípade, že je firma súčasťou nadnárodnej spoločnosti, hodnotenie zohľadňuje prispôsobenie globálnej stratégie slovenským podmienkam a kvalitné domáce aktivity. Nezávislá komisia hodnotí uskutočnené opatrenia v jednotlivých oblastiach:

• manažment zodpovedného podnikania: komunikácia s partnermi firmy – stakeholdermi,  výber relevantných tém, stratégia, ciele a ich meranie, strategické partnerstvá, inovatívny prístup, reportovanie zodpovedného podnikania, dôležitosť zodpovedného podnikania vo firme
  • vplyv na životné prostredie: konkrétne aktivity zamerané na znižovanie negatívneho a zvyšovanie pozitívneho vplyvu podnikania na životné prostredie
  • etika: implementácia etických princípov a princípov transparentnosti do interných procesov firmy, ich monitorovanie a hodnotenie, protikorupčné a protitrustové opatrenia a mechanizmy
  • vzťah k zamestnancom, napr. rovnosť príležitostí pre zamestnancov a uchádzačov, diverzita a inklúzia na pracovisku, aktivity v oblasti ochrany zdravia a bezpečnosti, pracovné podmienky pre zamestnancov a ich vzdelávanie, podpora zladenia práce a osobného života, firemné dobrovoľníctvo a pod.
  • zodpovedné pôsobenie na trhu, inovatívne produkty a služby, vzťah firmy k zákazníkom, dodávateľom, konkurencii a ďalším, sociálne inovácie
  • vplyv firmy na komunitu, aktivity spoločnosti v oblasti firemnej filantropie a podpory občianskej spoločnosti, strategická a dlhodobá podpora tém, a pod.
  • dobré riadenie spoločnosti a transparentnosť voči majiteľom/akcionárom spoločnosti.

Konzultácie

S vašimi otázkami ohľadom nominácie v kategórii Zodpovedná veľká firma vám rada pomôže Ivana Vagaská (ivana.vagaska@nadaciapontis.sk, mobil – 0948 341 741). Odpovede na často kladené otázky nájdete aj tu: https://www.nadaciapontis.sk/projekty/via-bona-slovakia/faq-via-bona/

Ako pomôcku pri vypĺňaní nominačného hárku môžete použiť tento dokument. Podľa platného Štatútu budú akceptované len nominácie prostredníctvom online formuláru.

Uzávierka nominácii je 24. januára 2020.

Nominačný formulár pre kategóriu Zodpovedná veľká firma

Prepájame firmy, mimovládne organizácie, štátne inštitúcie, komunity a jednotlivcov, aby sme spoločnými silami dosiahli pozitívne zmeny vo vzdelávaní, v zodpovednom podnikaní a v boji proti korupcii a chudobe.