O Via Bone

Via Bona Slovakia inšpiruje firmy na Slovensku k férovému podnikaniu

Nadácia Pontis každoročne oceňuje výnimočné projekty a zodpovedné prístupy firiem, ktoré menia Slovensko k lepšiemu.
Víťazi ocenenia Via Bona Slovakia 2015 na fotografii s prezidentom Slovenskej republiky Andrejom Kiskom.

Vedeli ste, že...?

• Via Bona Slovakia je jediným ocenením, ktoré na Slovensku už od roku 1998 zviditeľňuje príklady zodpovedného podnikania a inšpiruje nimi ďalšie firmy. V doterajších ročníkoch sme nastavili vysokú latku kvality hodnotiaceho procesu, vďaka čomu získalo ocenenie vysokú reputáciu medzi firmami.
  • Na Via Bona Slovakia za rok 2015 sme prijali 75 nominácií.
  • Od roku 1998 sa prihlásilo až 299 firiem s 797 nomináciami, a Nadácia Pontis celkovo udelila 107 ocenení a 37 čestných uznaní.

Nadácia Pontis už sedemnásty krát hľadá firmy, ktoré robia poctivý a zodpovedný biznis. Do ďalšieho ročníka prestížneho ocenenia Via Bona Slovakia môžu malé i veľké firmy nominovať svoje projekty a inšpiratívne príbehy do 20. januára 2017.

„Sme veľmi radi, že na Slovensku pribúdajú firmy, ktoré robia biznis férovo a zodpovedne. Firmy, ktoré si vážia svojich ľudí a snažia sa ich motivovať i aktívne zaangažovať do svojich zodpovedných projektov. Firmy, ktoré zveľaďujú svoje okolie a zlepšujú život komunity, v ktorej pôsobia. Firmy, ktoré nielen neničia životné prostredie a krajinu okolo seba, ale tiež prinášajú pozitívnu zmenu pre ľudí a Slovensko. Práve tieto firmy, ktoré robia zodpovedné aktivity nad rámec, ktorý od nich vyžaduje zákon, hľadáme aj tomto ročníku ocenenia Via Bona Slovakia,“ vysvetľuje Lenka Surotchak, riaditeľka Nadácie Pontis.

Tento rok si posvietime na sociálne inovácie

Nadácia Pontis oceňuje firmy za ich výnimočné projekty v oblasti zodpovedného podnikania a firemnej filantropie už od roku 1998. V tomto ročníku nadácia udelí ocenenie Via Bona Slovakia v šiestich kategóriách, novinkou bude špeciálna Cena za sociálne inovácie. „Chceme zdôrazniť projekty, ktoré adresujú dôležitý spoločenský problém a majú potenciál zmeniť prístup k riešeniu danej témy. V tejto špeciálnej cene odborná hodnotiaca komisia vyberie projekty, ktoré prekonávajú tradičné nazeranie na rozdelenie rolí medzi jednotlivými sektormi a ktoré spoluprácou medzi súkromným, štátnym a neziskovým sektorom vytvárajú sociálnu, ako i ekonomickú pridanú hodnotu, a prispievajú tak k spoločnému dobru,“ vysvetľuje Lenka Surotchak. Sedem spomínaných cien udeľuje nezávislá porota zložená zo zástupcov biznisu, štátnej sprá­vy, mimovládneho sektora a vzdelávacích inštitúcií na základe nominácií firiem a ich osobných prezentácií. Tento rok Nadácia Pontis opäť udelí aj Cenu verejnosti, o ktorej budete môcť hlasovať i Vy na webovej stránke hlavného mediálneho partnera.

Šancu majú i menšie firmy z regiónov

V roku 2015 sa o ocenenie Via Bona Slovakia uchádzalo 75 projektov. Najväčší počet nominácií (18) pritom zaslali zástupcovia do kategórie malých i stredných firiem z rôznych regiónov Slovenska. „Naša krajina bude prosperovať len vtedy, keď sa o ňu všetci budeme starať. Sme veľmi radi, že mnohé menšie firmy si to uvedomujú a prinášajú svojim poctivým podnikaním hodnoty do spoločnosti aj v ekonomicky slabších regiónoch. Aj prostredníctvom nášho ocenenia chceme ukázať, že je veľa malých podnikateľov, ktorí sa starajú o svojich zamestnancov, partnerov a podporujú aktivity vo svojom okolí,“ dodáva Lenka Surotchak.

Pozrite si kategórie ocenenia Via Bona Slovakia:

Hlavné ceny
•    Zodpovedná veľká firma
•    Zodpovedná malá/stredná firma

Zodpovedné podnikanie
•    Zelená firma
•    Skvelý zamestnávateľ
•    Férový hráč na trhu
•    Dobrý partner komunity

Cena za sociálne inovácie

Cena verejnosti

Kontakt na organizačný tím: viabona@nadaciapontis.sk