Dobrý partner komunity

Za filantropické projekty s významným dopadom

Ocenenie Via Bona Slovakia 2020 v kategórii Dobrý partner komunity získala spoločnosť Orange Slovensko.

Ocenenie Dobrý partner komunity vyzdvihuje výnimočné projekty firiem, ktoré sa týkajú riešenia spoločenských problémov alebo podpory komunít. V tejto kategórii zohľadňujeme najmä dopad projektu na komunitu a pozitívnu zmenu, ktorú sa podarilo dosiahnuť, ale aj strategický prístup firmy k filantropii a darcovstvu. Nezávislá komisia v tejto kategórii hodnotí projekty zamerané špecificky na:

• konzistentnú podporu vybranej témy alebo oblasti v rámci nominovaného projektu aj darcovskej stratégie firmy, pozitívny vplyv tejto podpory na okolie dosiahnutý najmä v roku 2021 a snahu o udržateľnosť riešenia;
  • systematické partnerstvá s jednou alebo viacerými neziskovými organizáciami;
  • inovatívne prístupy k riešeniu spoločenských problémov alebo podpore konkrétnej cieľovej skupiny;
  • výšku daru z vlastných zdrojov a rôzne formy nefinančnej podpory vzhľadom k veľkosti firmy (počtu zamestnancov a zisku). Firma môže nominovať aj projekt, pri ktorom využila ako jeden zo zdrojov financovania prostriedky z asignácie podielu dane. V tomto prípade však musí v nominácii bližšie popísať i výšku vlastného vkladu, napr. čas zamestnancov, ktorý venovali efektívnemu využitiu asignovaných prostriedkov, vecné dary, pro bono služby a pod.;
  • motiváciu podpory, ktorou by mala byť predovšetkým dobročinná pomoc a investícia do komunity, a nie komerčný zámer. Je však legitímne, keď filantropická pomoc prináša benefity aj pre firmu, napr. zlepšenie firemnej kultúry, dobrý pocit zamestnancov, ich hrdosť a lojalitu k firme, zlepšenie dobrého mena firmy na verejnosti, lojalitu zákazníkov a pod.

Oceňujeme projekty s inovatívnym potenciálom, merateľnými cieľmi a dosiahnutými výsledkami, prepojenie projektu s činnosťou firmy a jej celkovou stratégiou, dlhodobú udržateľnosť projektu a do akej miery firma do projektu zapája svojich partnerov (zamestnancov, občiansku spoločnosť, verejnú správu, zákazníkov, dodávateľov a akcionárov).

Podľa platného Štatútu budú akceptované len nominácie prostredníctvom online formulára.

V kategórii Dobrý partner komunity hľadáme firmy, ktoré rozumejú kontextu dnešnej doby a jej najväčším výzvam pre rôzne cieľové skupiny. Firmy, ktoré tieto výzvy adresujú premyslene, účelne a kontinuálne.

Tatiana Sedláková zástupkyňa riaditeľa Sekcie sociálnych vecí na Magistráte hl. mesta Bratislava, ambasádorka kategórie Dobrý partner komunity

Uzávierka nominácií je 21. marca 2022 o 14:00.

Ako pomôcku pri vypĺňaní nominačného hárku môžete použiť tento dokument.

Konzultantka pre kategóriu Dobrý partner komunity

Martina Čápová

programová manažérka

martina.capova@nadaciapontis.sk

Martina má na starosti koordináciu programu Srdce pre deti, komunikáciu s rodinami a organizáciami a zaobstarávanie schválenej pomoci. Okrem toho sa významne podieľa na programe Budúcnosť INAK, hlavne centra vo Zvolene. Zodpovedá tiež za program Živá komunita s Opaviou.

Nominačný formulár pre kategóriu Dobrý partner komunity

Prepájame firmy, mimovládne organizácie, štátne inštitúcie, komunity a jednotlivcov, aby sme spoločnými silami dosiahli pozitívne zmeny v zodpovednom podnikaní, v sociálnych inováciách a vo filantropii. V týchto témach sme aj experti.