O nás

Korupciu na Slovensku podľa prieskumu Eurobarometer 2014 vníma ako závažný problém až 90 % Slovákov. Aj firmy dlhodobo cítia potrebu riešiť túto situáciu a vyvíjať spoločenský tlak na zlepšenie podnikateľského prostredia. Fond pre transparentné Slovensko vznikol z iniciatívy siedmich členských firiem v roku 2012. Jeho hlavným cieľom je zlepšovať transparentnosť a zdravé podnikateľské prostredie v krajine podporou watchdogových a analytických organizácií, ktoré kontrolujú činnosť verejných inštitúcií a hospodárenie s verejnými financiami.

„Verím, že zmene môžem pomôcť iba tým, keď začnem od seba. Je dôležité ustáť križovatky medzi jednoduchším riešením a riešením správnym. Aj firmy na Slovensku a ich predstavitelia by mali prevziať svoju zodpovednosť v boji za transparentnosť a za lepšiu vymožiteľnosť práva.  Je dôležité, že mnohé z nich sa stali súčasťou Fondu pre transparentné Slovensko a že čoraz viac sa pridávajú aj ďalšie firmy, ktorým sa nepáči, kam sa naša krajina uberá.“

Zuzana Čaputová, VIA IURIS

Počet firiem vo fonde od jeho vzniku každý rok rastie. Aktuálne má Fond pre transparentné Slovensko už 22 členov. Počas svojej existencie podporil 19 projektov, celkový objem finančnej podpory bol viac ako 320 000 EUR. Táto investícia však už doteraz preukázateľne pomohla ušetriť minimálne stovky miliónov až miliardy eur z verejných zdrojov a naštartovala nevyhnutné zmeny napríklad pri ozdravovaní súdnej moci a verejnom tlaku za nezvolenie p. Harabina, a tým i zvyšovaní šancí na lepšiu vymožiteľnosť práva; pri advokácii za lepšie systémové nastavenie súdnictva, sprehľadňovanie biznisu cez schránkové firmy či poskytovanie nenáležitých výhod verejným funkcionárom alebo pri kritickom zhodnotení a šetrení zdrojov v PPP projektoch obchvatu Bratislavy a novej nemocnice.

Vízia fondu

• Slovensko ako právny štát: predvídateľný a férový priestor pre podnikanie i život

Ciele fondu

• Presadenie systémových zmien, ktoré napomôžu eliminovaniu korupcie a únosu štátu (súdy, prokuratúra, polícia, kontrolné orgány...)
  • Verejná kontrola a tlak na všetkých aktérov, aby dodržiavali zákony i etické normy

Stratégia fondu

• Finančná i nefinančná podpora organizácií a iniciatív, ktoré pomáhajú napĺňať vyššie uvedené ciele
  • Sieťovanie aktérov, vytváranie synergií a kritickej masy subjektov odmietajúcich korupciu

S čím nám môžete pomôcť?

Dôvera vo fungovanie právneho štátu a férového podnikateľského prostredia je na Slovensku alarmujúco nízka. Je však možné to zmeniť, ak všetci nestrčíme hlavy do piesku. Aj vy môžete pomôcť zo Slovenska spraviť slušnú krajinu. Potrebujeme tu kritickú masu slušných firiem, potrebujeme aj vás. Pridajte sa k Fondu pre transparentné Slovensko a pomôžte nám:

• kontrolovať a zlepšovať činnosť súdov, polície, prokuratúry
  • dohliadať na korektné míňanie verejných financií
  • presadzovať transparentnosť fungovania štátu
  • odhaľovať kauzy vysokej korupcie
  • demaskovať prepojenia politikov a mocných ľudí v pozadí

Všetko potrebné sa dozviete v sekcii Ako sa stať členom.